Energie besparen

Wel eens gehoord van het buurtplan? We vroegen het 200 buurtbewoners

De energietransitie is van iedereen! Samen met buurtbewoners gaan we aan de slag in drie buurten.

Het zijn de bewoners en ondernemers die de komende decennia de overstap gaan maken naar schone energie, hun huizen en bedrijfspanden isoleren, hun daken, tuinen en hun manier van ondernemen vergroenen.

Duurzaam Den Haag is in drie buurten actief om deze veranderingen vorm te geven. Dat zijn Koningsplein en omgeving, Moerwijk-oost en Molenwijk/Puntpark. Met ons geloof in de Haagse Krach staan de buurtbewoners aan het stuur in hun eigen buurt. Maar in hoeverre zijn bewoners op de hoogte van de aanstaande energietransitie? Weten ze dat we van het gas afgaan en dat er bewoners bezig zijn met het opstellen van buurtplannen?

Koningsplein en omgeving

Om op deze vragen antwoord te geven zijn er enquêtes afgenomen. De eerste keer dat de enquête werd afgenomen was op 8 juni in de omgeving van het Koningsplein tijdens het Zomerfestival Weimarstraat. Ondanks de stevige wind waren er aardig wat mensen die afkwamen op de festiviteiten. In een paar uurtjes hadden we met zijn vieren bijna 80 ingevulde enquêtes. Eén van de enquêteurs vertelde: “Het is leuk om te horen hoe sommige mensen zelf al bezig zijn met verduurzamen en daar ook heel enthousiast over vertellen. Terwijl anderen er nog totaal niet mee bezig zijn, de verschillen zijn best groot.”

Moerwijk-Oost

Een week later werd er opnieuw geënquêteerd, ditmaal op het Heeswijkplein (Moerwijk). Die dag vond daar het festival Vier de Natuur plaats, waar Duurzaam Den Haag aanwezig was met de Nieuwe Energie Bootcamp. Er waren daardoor veel mensen op de been. Opnieuw slaagden we erin meer dan 75 vragenlijsten af te nemen en al deze mensen konden (net als in de andere buurten) een gratis ledlamp ophalen. Daar maakten ze graag gebruik van, we kregen veel positieve reacties vergelijkbaar met die van Natasha: “Ik heb al wel wat lampen vervangen door led, maar nog niet alles dus deze komt goed van pas!”

Molenwijk/Puntpark

Ook in Molenwijk/Puntpark zijn we bezig met het afnemen van de vragenlijst. Een goede start is gemaakt tijdens wijk-ontmoetingsfestival Molenwijk op 29 juni. Door de temperaturen boven de 30 graden was het niet gemakkelijk. Leuk was de aanwezigheid van de buurtteamleden, zij konden hun gezicht laten zien aan de wijk en de ledlampen uitdelen. Wie tijdens de enquête nog geen idee had wie of wat het buurtteam is kon op deze manier meteen kennismaken.

Duurzaam Den Haag heeft betere inzichten en de bewoners kunnen dankzij de ledlamp een volgend stapje in verduurzamen zetten. Daarnaast was de enquête ook een moment om meer buurtbewoners op de hoogte te stellen van de aankomende buurttransitieplannen. Veel mensen gaven aan dat ze op de hoogte willen blijven van de plannen. De komende tijd willen we nog meer bekendheid en betrokkenheid genereren in de buurten. Zodat zoveel mogelijk bewoners onderdeel zijn van de veranderingen die zich in hun buurt (gaan) plaatsvinden.

Over Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

Met het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt gaan we de komende tien jaar, samen met bewoners, aan de slag met het verduurzamen en leefbaar maken van de buurt. Op deze pagina lees je meer informatie en vind je bijvoorbeeld ook verslagen van buurtbewoners aan het woord.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht