Energie opwekken en gebruiken

Wat zijn de alternatieven voor aardgas?

Warmtenetten, elektrische oplossingen en biogas

Er zijn verschillende alternatieven voor aardgas. Ook in Den Haag worden deze al gebruikt.

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Coöperatie Langebeesten Energie(k) in Den Haag streeft naar een energieneutrale Langebeestenmarkt en omgeving. Momenteel onderzoeken zij of de optie om te worden aangesloten op de stadsverwarmingsleiding.

In de Vruchtenbuurt worden in samenwerking met energiebedrijf Alliander de mogelijkheden voor een warmtenet verkend. Dit zou betekenen dat de huizen in de Vruchtenbuurt verwarmd worden via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen.

Elektrische oplossingen

Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast” met warmte uit de lucht of uit de (ondiepe) bodem. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.

In het Statenkwartier wordt al veel energie opgewekt door middel van zonnepanelen. Het is zelfs de dichts bepaneelde wijk van de stad!

Coöperatie Langebeesten Energie(k) heeft een aantal inspirerende voorbeelden op een rij gezet van succesvolle projecten met aardewarmte.

Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Ga jij ook van het gas af?

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht