Voedsel

Voedselbossen: wat is het en waar zijn ze?

Ga aan de slag met duurzaam en lokaal eten

Met voedsel kun je duurzaam aan de slag. Er zijn in Den Haag al veel initiatieven van bewoners die zich bezighouden met lokaal voedsel. Een voorbeeld hiervan zijn voedselbossen. Maar wat is zo’n bos eigenlijk? En waar vind je ze? Hier lees je er meer over.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is letterlijk een eetbaar bos. Het zijn meestal kleine bossen die worden aangeplant om voedsel te leveren. Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen, met als bovenlaag noten- en fruitbomen. Daaronder kunnen kleine fruitbomen staan, met struiken, kruiden, groenten en tot slot grondbedekkers. Vaak kun je hier het hele jaar uit oogsten. Een voedselbos heeft geen extra kunstmest, water of gif nodig. Daarnaast dragen voedselbossen ook bij aan biodiversiteit, het natuurlijke samenspel van verschillende soorten, bieden ze schuilplekjes voor dieren en slaan ze CO2 op.

Het enthousiasme voor voedselbossen wordt steeds groter. Mensen maken op een eigen stuk land een (klein) voedselbos of ze helpen bij de ontwikkeling van een voedselbos in hun buurt. Het is dan ook een ontzettend leuke manier om met de natuur en lokaal voedsel bezig te zijn.

Waar vind je ze in Den Haag?

Ook in Den Haag zijn een aantal voedselbossen die je kunt bezoeken. Hieronder vind je onze tips. Heb je zelf een tip over een leuk voedselbos? Laat het ons zeker weten.

Voedselbos Mariahoeve

Dit voedselbos is in 2021 aangelegd. Er zijn fruitbomen en struiken geplant, er is een takkenwal gemaakt en er is grond uitgegraven voor een kruidentuin. Sindsdien is een groep vrijwilligers bezig om het Voedselbos te onderhouden en uit te breiden. Iedere maand is er een werkdag en iedereen die iets wil bijdragen aan het voedselbos is welkom. Je hoeft geen kennis te hebben van planten of van ecologie.

Pluk! Den Haag

Bij Pluk! Den Haag, in de buurt van tuincentrum Ockenburgh, kun je wekelijks zelf je eigen groentepakket komen oogsten. Maar wist je dat hier ook een klein en romantisch voedselbos is aangelegd? En er zijn nog veel meer dingen te beleven bij Pluk!. Neem een kijkje op de website.

Voedselmoerasbos Zuiderpark

Veel plekken in Nederland zijn behoorlijk nat. In hartje Den Haag in het Zuiderpark wordt geëxperimenteerd met het eerste voedselmoerasbos van Nederland. Er zijn bomen, struiken, vaste planten, waterplanten en moerasplanten te vinden. Er worden workshops en rondleidingen gegeven.

Duurzaam voedsel

Ook met voedsel kun je duurzame stappen zetten. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je gezondheid. Wil jij graag duurzamer eten? Dit is wat je allemaal kunt doen.

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht