Energie besparen

​Trudy uit de Bomen- en Bloemenbuurt kreeg advies van een Energiecoach uit haar wijk

'Je komt elkaar gewoon op straat tegen en dat maakt het zo makkelijk'

Denk jij erover na om je woning te verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je bijvoorbeeld betere isolatie, dubbel glas of beginnen met zonnepanelen? Of wil je gewoon eerst een goed, onafhankelijk advies van een iemand uit jouw buurt met kennis van zaken? Maak dan een afspraak met een Energiecoach uit jouw buurt! In Den Haag zijn nu in diverse wijken Energiecoaches actief. Deze coaches zijn wijkgenoten die een opleiding hebben gedaan, waardoor ze je gratis kunnen adviseren in de aanloop naar verduurzaming.

In de Bomen- en Bloemenbuurt heeft bewoner Trudy haar woning uit 1910 flink aangepakt. Zonnepanelen, dak- en vloerisolatie en de ramen hebben nu ook dubbel én zelfs triple glas. Dat zorgt niet alleen voor dat ze nu een negatieve energierekening heeft en dus geld terugkrijgt, maar ook dat het lekker comfortabel warm wordt in huis. Om de oude sfeer te behouden zijn de glas-in-loodramen gecombineerd met een voorzetraam.

Vanuit het duurzame bewonersinitiatief Duurzame BLOB zijn er diverse opgeleide Energiecoaches actief. Lars Nanninga is een van de coaches en kwam regelmatig bij Trudy op bezoek.

Trudy: ‘Lars volgde onze verbouwing op de voet. Toen benaderde hij ons dat hij een warmtecamera had waarmee hij kon meten waar de warmtelekken zaten in ons huis. Dat was voor ons erg handig, omdat al die kozijnen met dubbel of triple glas natuurlijk allemaal maatwerk was. De maker ervan was ook wel benieuwd of het nu wel goed geïsoleerd was. Het viel gelukkig erg mee, het grootste probleem waren de muren naar buiten en het plafond in de serre van de woonkamer waar het balkon boven zit. Lars heeft ons daar wel echt heel erg in geholpen. Ook met het geven van het advies en ons helpen met het zo goed mogelijk afleveren van het geïsoleerde huis.’

Wat precies het voordeel is van een energiecoach uit de wijk wist Trudy haarfijn te vertellen:

‘Ik ben zo atechnisch als wat en Lars heeft bijvoorbeeld bij ons in de kelder ook naar de ketel gekeken. Hij merkte toen op dat de ketel veel te hoog ingesteld stond. Hij adviseerde dat deze wel een stuk lager kon, naar 80 of zelfs 70 graden. Ook zo’n warmtecamera is zeer behulpzaam. Een Energiecoach is iemand die echt verstand heeft van energie, doet het vrijwillig en komt gewoon uit de buurt. Hij weet hoe de huizen in elkaar zitten en je komt hem gewoon op straat tegen. Dan is de communicatie ook heel erg laagdrempelig en vraag je snel of hij even wil langskomen’.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht