Energie besparen

Trots op A-label huis van 105 jaar oud

Bastiaan heeft een energierekening van maar €300 per jaar

Bastiaan Stevens woont samen met Marije en hun zoontje Jan op de Sonoylaan in een parterre van 86m2. Hun maandelijkse gas en elektriciteitskosten zijn €25 dankzij 12 zonnepanelen, overal HR++ isolatieglas, dakisolatie, vloerisolatie, ledlampen, een regenton en een groen dak.

Bastiaan: “In 2012 kwam dit crisishuis op ons pad, het was in slechte staat en aan renovatie toe. We besloten om dit meteen goed en duurzaam aan te pakken, als investering in het huis maar ook om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Als je het doet, doe het dan meteen goed met oog op de toekomst. En of je het nu doet vanuit ethisch oogpunt of voor je spaarrekening, als je je huis duurzaam aanpakt sla je twee vliegen in 1 klap. Inmiddels staat de gasmeter op 0 dankzij alle duurzame maatregelen. Een A label huis van 105 jaar oud, daar zijn we heel trots op!”

Voor de vloerisolatie, dakisolatie, het groene dak en de zonnepanelen maakten zij gebruik van subsidies. In totaal hebben alle duurzame investeringen €20.000 euro gekost, een enorm bedrag, maar dit heeft wel gezorgd voor een energierekening van maar €300 per jaar.

Bastiaan: “Dankzij de subsidies waren we veel minder kwijt dan het normaal zou kosten. Zonder subsidies ben je snel heel veel geld kwijt. Het blijft een grote investering, we hebben goed moeten sparen en daardoor vakanties overgeslagen. Dit was het meer dan waard! Je huis op deze manier aanpakken is door de lage maandelijkse kosten niet alleen goed voor je portemonnee, het huis is nu ook super comfortabel. In huis heerst er een prettig en constant klimaat.”

Rond de tijd dat ze het huis kochten, startte Bastiaan met zijn baan bij een duurzame aannemer. Het huis zag hij als een eigen leerschool.

Bastiaan: “Ik ben ik vrij perfectionistisch. Het kostte me dan ook veel tijd om uit te zoeken wat nou het beste is. Het verschil in houtkwaliteit bijvoorbeeld. Ook heb ik zelf de vloerisolatie aangelegd. Toch raad ik iedereen aan om een professional in te schakelen, dit scheelt je enorm veel tijd. Verder was het allemaal heel makkelijk hoor, omdat ik in contact was met de juiste partijen.”

Bastiaan’s tips:

· Schakel een professional in, zodat je niet alles zelf uit hoeft te zoeken
· Zodra je oude apparatuur ‘op’ is, kun je nieuwe super zuinige apparatuur aanschaffen, zoals een LED tv, zuinige wasmachine en een A+++ koelkast.
· Was op lage temperatuur en neem de fiets naar werk!

Klein beginnen
Bastiaan en Marije hebben het rigoureus aangepakt en veel geïnvesteerd. Mooi als dat kan, maar je kunt ook klein beginnen. Start bijvoorbeeld met het dichten van kieren en naden met tochtband. Dat kost maar een paar euro en levert al veel energiebesparing en wooncomfort op. Kijk op duurzaamdenhaag.nl naar meer tips en voorbeelden van andere bewoners.’

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht