Energie besparen

René en Cilou wonen gasloos op de Gaslaan

Toen hun CV ketel na een paar maanden kapot ging, zagen ze dat als kans op van het gas af te gaan

René en Cilou wonen sinds mei 2016 op de Gaslaan. Toen hun CV ketel na een paar maanden kapot ging, zagen ze dat als kans op van het gas af te gaan. Ze besparen inmiddels flink op hun energierekening dankzij 15 zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, lage temperatuurverwarming en energiezuinige apparaten.

René: “Vlak nadat we waren ingetrokken in ons huis, kwamen we een poster van De Groene Regentes tegen, een buurtinitiatief van bewoners die de wijk willen verduurzamen. Zij zijn een collectieve inkoopactie gestart voor zonnepanelen en warmtepompen en organiseerden hierover een informatieavond. We waren direct enthousiast. Dankzij deze acties en twee subsidieregelingen konden we met flinke korting ons huis verduurzamen, een lang gekoesterde droom. In juni zijn er 15 zonnepanelen op ons dak geplaatst en in oktober hebben we onze warmtepomp en lage temperatuurverwarming aangeschaft omdat onze CV ketel kapot ging. We stapten over op inductie en nu wonen we ‘gasloos’ op de Gaslaan!”

Cilou: “Eigenlijk hadden we na de informatieavond van het duurzame buurtinitiatief alle nodige informatie al in huis. Als je vervolgens professionals inschakelt, scheelt dat je enorm veel uitzoekwerk. We werden via de Groene Regentes direct in contact gebracht met een partij die ons een goede analyse over onze situatie kon geven. De warmtepomp en zonnepanelen hebben ons in totaal €12.000 gekost. Zonder subsidie of korting kost dat je al snel €17.000. Het blijft veel geld, maar we zien het echt als een investering in ons huis. De energierekening is nu een stuk lager, en we hebben gemerkt dat we in de lente en zomer twee keer zo veel opwekken dan dat we verbruiken. We gebruiken nog maar 4 maanden in het jaar de lage temperatuurverwarming en betalen nu maandelijks een voorschot van €50. Dat is al veel minder dan voorheen en hoogstwaarschijnlijk komt dit eind van het jaar nóg lager uit.”

René: “Het fijnste aan deze maatregelen is niet alleen het besparen op de energierekening. Het is ook veel comfortabeler en gezonder wonen: de temperatuur in huis is constanter en het klimaat binnen voelt daarom aangenamer en minder droog aan.”

Wil jij thuis ook duurzaam aan de slag? René en Cilou’s tips:

· Ga naar een bijeenkomst over het duurzaam aanpakken van je huis, georganiseerd door bijvoorbeeld een duurzaam wijkinitiatief uit de buurt zoals De Groene Regentes

· Let op collectieve kortingsacties en subsidieregelingen

· Van het gas af? Bel je leverancier en vraag om het gas te laten ‘verzegelen’: dit is gratis en zo betaal je niet meer voor je aansluiting.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht