Nieuws

Honderden bewoners proosten op een groene stad

De nieuwjaarsbijeenkomst van Duurzaam Den haag stond in het teken van plannen voor het nieuwe jaar

Op dinsdag 23 januari was de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Duurzaam Den Haag. In de Helena toostten we met 250 bewoners op een duurzaam 2024. Wethouders Arjen Kapteijns en Robert Barker vertelden hun plannen en twee nieuwe buurtteams stelden zich voor. En dat alles onder genot van een lekkere maaltijd van Goed Eten.

Het jaar van versnellen

Joris Wijsmuller is een trotse directeur. Hij sprak over de plannen voor Duurzaam Den Haag in 2024: "We gaan weer hard aan de slag voor een eerlijke energietransitie en groen in versteende wijken. Maar er komen ook nieuwe thema’s bij. Zo gaan we aan de slag met een bewonersplatform voor deelmobiliteit. Nieuw is ook dat we in de wijken Transvaal en Rustenburg Oostbroek met buurteams en energiecoaches bewoners gaan helpen met energiebesparing en het isoleren van woningen. Ook gaan we op het grootste gemeentedak - het OV-museum aan de paralelweg - een groot zonnepanelenproject realiseren voor de bewoners in de Schilderswijk”. Joris nodigde alle aanwezigen uit om samen te werken en de krachten bundelen om de versnelling mogelijk te maken. Niet praten, maar doen. Wij hebben er zin in!

Dit is een afbeeldingen slider, klik rechtsboven voor meer foto's.

Op naar energieneutraal openbaar vervoer

De belangrijkste boodschap van wethouder Arjen Kapteijns was simpel: zet 10 april in de agenda. Op die dag wordt Het Haagse Klimaatakkoord voor versnelling gepresenteerd. Het akkoord waar met de gemeente, bewoners en ondernemers uit de stad lang over is gesproken en hard aan is gewerkt. Dit akkoord moet een versnelling mogelijk maken en zo een bijdrage leveren aan een klimaatneutraal Den Haag in 2030.

De wethouder is sinds het nieuwe college niet alleen meer verantwoordelijk voor duurzaamheid en energietransitie, maar ook voor mobiliteit en afval. Zijn belofte aan de stad: “We gaan ervoor zorgen dat ons openbaar vervoer energie neutraal wordt, met ook elektrische bussen en zonnepanelen op het dak van de tramremises. Het OV in Den Haag wordt volledig fossielvrij als eerste van Nederland en misschien wel van Europa."

Dit is een afbeeldingen slider, klik rechtsboven voor meer foto's.

Van praten naar actie

We maakten tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst kennis met de nieuwe wethouder voor buitenruimte, dierenwelzijn, milieu en stadsdeel Haagse Hout: Robert Barker. De wethouder stelde zichzelf en zijn persoonlijke drijfveren voor. Een groene stad is goed voor mens én dier.

Een van de belangrijkste speerpunten van zijn portefuille dit jaar is een actieplan voor groen in versteende wijken. Er zijn kansenstudies gemaakt en er is over gesproken, maar nu is het de tijd van doen. “We gaan aan de slag tot alle kansen in de versteende wijken zijn benut.”, aldus Robert Barker.

Pitches

Er is een hele nieuwe generatie van straling producten: infrarood vloerverwarming (kan ook op wanden aangebracht worden). In oude woningen toegepast, met de juiste isolatie, hoef je deze niet potdicht te maken, kan je goed ventileren en levert dit een veel gezonder klimaat op. Op dit moment ben ik bezig met de transformatie van een monument in Den Haag, dat tot volle tevredenheid is uitgerust met een infrarood vloerverwarming. Meer informatie mail Eric op vreedenburgh@archipelontwerpers.nl

Mail Eric

Stichting De Tuinen van Mariahoeve is op zoek naar een voorzitter voor het bestuur. Voor meer informatie kun je terecht op de website, of je kunt een mail sturen naar detuinenvanmariahoeve@gmail.com

Meer informatie

Met Hét kindvriendelijke inspiratieboek helpt kindvriendelijk.nu ouders en professionals op weg naar een bewuster, gezonder en natuurlijker leven voor een kind. Samen een groeipad bewandelen naar meer bewustwording en zelfvertrouwen! Ontdek op de website en in het inspiratieboek de talrijke kindvriendelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen t/m 12 jaar. Voor meer informatie kun je mailen naar info@kindvriendelijk.nu

Meer informatie

MeGreen komt binnenkort met een energiebesparend rolgordijn. Met dit rolgordijn voor een enkelglas raam bespaar je tot wel 40% aan energie. Dit is een design van Rike Speelman en Erik Carton. Daar hebben we ook een podcast over gemaakt. Wil je meer weten of heb je interesse? Kijk op megreen.nl

Bekijk de podcast over dit onderwerp

Het Haagse Zeekadettenkorps gaat hun schip verduurzamen. Samen met Duurzaam Den Haag en bewoners van Den Haag. Het schip ligt in de Binckhorst. We hebben een artikel geschreven over wat we daar precies gaan doen. Wil je meedoen? In het artikel lees je hoe dat moet.

Lees het artikel

Groei & Bloei Den Haag is op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners. Zijn er vergroeningsprojecten in de stad? Dan sluiten zij graag aan met handjes, plantjes en kennis!

Meer informatie

Wil jij meedoen aan een Klimaatgesprek? In deze workshop (6x) leer je onder andere hoe je een positief gesprek over het klimaat kan voeren met mensen die wel of juist helemaal niet enthousiast zijn. Is het mogelijk om kosteloos mee te doen. Wil je meer informatie? Neem contact op met Stichting Klimaatgesprekken.

Meer informatie

De EnergieKas -Tropische Dak Volkstuin- wordt dit voorjaar op het dak van het gebouw ‘De Helena’ aan het Helena van Doeverplantsoen gebouwd. Woensdag 28 februari is onze eerste ‘Doe cursus’ in de Helena waarbij we een minikas voor in de vensterbank bouwen . Hier kan je je eigen (sub)tropische zaden voor het dak kopkweken. Wil je deelnemen? Neem contact op via info@energiekas.nl of de website.

Meer informatie

Wil je in contact komen met een van de initiatieven en lukt dat niet? Laat het je weten. We verbinden jullie graag.

Joris op Den Haag FM

Ik help je graag
Joris Wijsmuller
Bij mij kun je terecht voor: nieuwe samenwerkingen, strategie en directiezaken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht