Voedsel

Hoe gaan we in de toekomst met ons voedsel om?

Daar spraken we over tijdens het Duurzaam Ontbijt

Elk kwartaal organiseert Duurzaam Den Haag samen met bewonersinitiatieven het Duurzaam Ontbijt. Een moment voor bewoners om kennis uit te wisselen en in gesprek te gaan met elkaar. Op vrijdag 21 maart, tijdens de week van de circulaire economie, ging het ontbijt over de circulaire voedseltransitie.

We begonnen de ochtend met 3 mooie voorbeelden uit de stad:

Meer plantaardig eten: goed voor mens, dier en natuur

Tijdens de bijeenkomst trapte Frank Mechielsen van de Haagse vereniging Ons Eten af met een duidelijke boodschap: “De overstap naar een plantaardig voedselsysteem heeft veel voordelen. We worden minder afhankelijk van geopolitieke spanningen, het helpt boeren, is goed voor de natuur én voor het dierenwelzijn.”

Van productie naar verbinding met de bodem

Ons Eten werkt samen met Feedback EU. Samen willen ze het voedselsysteem veranderen.  “We willen af van de eenzijdige focus op productie,” legt Frank uit. “In plaats daarvan richten we ons op gezonde bodems en kleine, lokale initiatieven.”

Frank vertelt dat we veel kunnen leren van andere landen. “In Spanje en Denemarken raadt de overheid mensen al aan om meer plantaardig te eten.” zei hij. Ook in Nederland gebeurt er al veel. “In de Haagse wijk Moerwijk is een eerlijke supermarkt gestart. Daar ligt de focus op gezond, lokaal en plantaardig eten.”

Vernieuwde Haagse voedselstrategie: gezond, eerlijk en duurzaam

Hierna kwam Brenda Poot van de gemeente Den Haag aan het woord. De gemeente Den Haag heeft een nieuwe voedselstrategie. Dat is een plan over hoe we met eten omgaan in de stad. Er is nu extra aandacht voor gezondheid. Het plan heet het "Haagse bord" en bestaat uit vier punten:

  1. Duurzaam, eerlijk en smaakvol eten
  2. Gezonde keuzes
  3. Oog voor elkaar
  4. Korte, circulaire en veerkrachtige ketens 

Volgens Brenda zijn de belangrijkste acties voor komende tijd:

  • Voorlichting geven, bijvoorbeeld tijdens de Verspillingsvrije Week en met lespakketten
  • Hulp geven aan bewonersinitiatieven. Bijvoorbeeld met subsidies, het stadslandbouwloket en gratis fruitbomen of compostvaten
  • Samenwerking met ondernemers en kennisinstellingen via onder andere duurzaamheidskringen, The New Farm en ImpactCity

Meer informatie over de vernieuwde voedselstrategie is te vinden op de website van de gemeente: 

Terug naar de kern: eten, voelen, verbinden

Liane Lankreijer van de Haagse Voedselraad sloot af met haar persoonlijke verhaal. Tien jaar geleden werkte ze als ambtenaar, maar liep vast in het systeem. Na haar uitval begon een zoektocht naar verbinding met de aarde en ruimte voor emoties. Die weg gaf haar nieuwe energie.

Volgens Liane laat haar ervaring zien hoe veel verbindingen in onze samenleving zijn verbroken. “In de supermarkt ben je alleen nog consument,” zei ze. “Maar hoe kom je weer in contact met je eten – en met elkaar?”

Liane is nu lid van Ons Eten. Ze wil mensen weer laten voelen wat eten betekent. Niet door veel uitleg, maar door ervaringen te delen. De vereniging creëert plekken waar gezond eten, ontmoeting en gemeenschap samenkomen.

Haar tip: “Neem een keer de tijd na een maaltijd om intern stil te staan bij het feit dat je deel bent van het systeem; je bestaat uit voedsel dat je eet.”

Ga ook in gesprek

Het mooie aan het Duurzaam Ontbijt is het gesprek dat ontstaat tussen de deelnemers. Er is ruimte voor vragen, gesprekken en uitwisselen van ideeën. De onderwerpen zijn per keer verschillend. Wil je dat we je uitnodigen voor het volgende ontbijt? Meld je dan aan bij Lennart: lennart@duurzaamdenhaag.nl

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht