Verlaag jouw milieu-impact met 70% door vegetarisch te eten (nieuw rapport)
Rapport CE Delft: Duurzaam voedsel voor Den Haag
Voedsel is verantwoordelijk voor 20% van de totale milieu-impact van mensen in Nederland. Hoe is de milieu-impact van voedsel in Den Haag? Duurzaam Den Haag heeft onderzoeksbureau CE Delft gevraagd om hier onderzoek naar te doen. Het rapport werd op dinsdag 9 mei gepresenteerd tijdens het stadsgesprek over voedsel. De drie belangrijkste punten uit het onderzoek zijn: eet meer plantaardig, uit het seizoen en ga voedselverspilling tegen.
De gemeente Den Haag heeft als ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag: “Om dit doel te halen moeten we meer met ons voedsel aan de slag. Voedsel is een onderwerp dat iedereen raakt en mensen verbindt. De gemeente kan hier meer mee doen, maar dat kunnen wij natuurlijk ook samen met bewoners.”
1. Vegetarisch eten verlaagt de milieu-impact met 70%
Dierlijke producten zijn de grootste veroorzaker van de klimaatimpact in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Een volledig vegetarisch menu (vlees vervangen door vervangers) verlaagt de milieu-impact van het eiwitgedeelte van voedsel met 70%. De grootste stap om duurzamer te eten kun je zetten door minder vlees en zuivel te eten.
2. Eet meer uit het seizoen en minder uit de kas
Producten die van buiten Europa komen of uit een verwarmde kas zijn minder duurzaam. Het vermijden van groente uit verwarmde kassen of groente die wordt ingevlogen is de tweede manier om duurzamer te eten. Rond de 70% van ons voedsel wordt in de supermarkt gekocht. Dat is ook in Den Haag het belangrijkste aankoopkanaal.
Er zijn in Den Haag ook markten te vinden met seizoensproducten. Of bestel een pakket verse groenten uit de regio bij het Haagse initiatief Lekker Nassûh.
3. Verspil geen voedsel
De derde manier om duurzamer te eten is door voedselverlies tegen te gaan. 30% van het voedsel wordt nu nog verspild. Minder eten weggooien is duurzaam.
Vaak wordt voor de impact ook gekeken naar verpakkingen. Deze hebben maar een klein effect op de duurzaamheid van voedsel. De milieudruk van verpakkingen is zelfs 20 tot 30 keer minder dan het voedsel in de verpakking zelf. Het veranderen van wát we eten heeft de meeste invloed op de milieu-impact van voedsel.