Nieuws

Het scheiden van PMD-afval gaat veranderen

Lees hier wat dit voor jouw stadsdeel betekent

Een tijdje geleden schreven we een blog over het scheiden van PMD-afval. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. In die blog zeiden we al dat de manier van afval scheiden gaat veranderen. Nu staat deze verandering echt voor de deur. Wat betekent dat voor jou? Hieronder vind je een overzicht per stadsdeel.

Datum verandering: 4 t/m 8 september

In stadsdeel Centrum is de verandering al geweest. Vanaf nu hoef je thuis geen plastic afval meer te scheiden. Je kunt het PMD-afval gewoon bij het restafval doen. De meeste PMD-containers die nu in het centrum staan, veranderen naar papiercontainers. Op sommige plekken worden het restafvalcontainers.

Datum verandering: 2 t/m 6 oktober

In Escamp verandert de manier van plastic afval inzamelen in de week van 2 oktober. Als je afval huis-aan-huis wordt opgehaald, verandert er niets voor je. Dat geldt voor de wijken De Uithof, Wateringse Veld en Leyenburg.

Als je jouw PMD thuis scheidt en naar een container op straat brengt, hoef je dat vanaf 2 oktober niet meer te doen. Dan gaat de gemeente over op nascheiding. Je kunt jouw PMD bij het restafval gooien.

De meeste containers die eerst voor PMD waren, veranderen in papiercontainers. Een paar worden voor gft en een paar voor restafval. Zeven bovengrondse containers verdwijnen. Op die plekken kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Datum verandering: 2 t/m 6 oktober

In het stadsdeel Haagse Hout wordt geen PMD huis-aan-huis ingezameld, iedereen in dit stadsdeel kan zijn PMD afval vanaf 2 oktober bij het restafval doen. De meeste containers die hier staan, worden omgezet naar papiercontainers en een aantal naar restafval. Twee bovengrondse containers verdwijnen. Op die plekken kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Datum verandering: 27 t/m 30 november

Huis-aan-huis inzameling blijft onveranderd in een groot deel van Leidschenveen en een paar straten en appartementengebouwen in Ypenburg. Voor deze huishoudens verandert er niets.

De rest van het stadsdeel gaat over op nascheiding van plastic en aluminium. Het PMD-afval mag vanaf 27 november bij het restafval. De meeste huidige PMD-containers worden omgezet naar papiercontainers. Negen bovengrondse containers verdwijnen. Op die plekken kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Datum verandering: 6 november

In het stadsdeel Laak wordt geen PMD huis-aan-huis ingezameld, iedereen in dit stadsdeel kan zijn PMD afval vanaf 6 november bij het restafval doen. De PMD-containers die er nu staan, worden veranderd naar andere afvalcontainers. Welke precies, is nog niet bekend.

Datum verandering: 25 t/m 29 september

Het huis-aan-huis inzamelen van PMD-afval blijft in Kijkduin, Ockenburgh, Madestein en Vroondaal hetzelfde. Voor mensen die hier wonen, verandert er niets.

De rest van stadsdeel Loosduinen gaat over op nascheiding van plastic afval. Bewoners kunnen hun PMD-afval vanaf 25 september bij het restafval gooien. De meeste pmd-containers worden dan aangepast naar papiercontainers. Een paar ondergrondse containers worden omgezet naar restafval. Drie bovengrondse containers verdwijnen. Op die plekken kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Let op: de ondergrondse PMD-container aan de Pyrolalaan blijft staan.

Datum verandering: 25 t/m 29 september

In de wijken Duttendel, Belgisch Park (gedeeltelijk) en Westbroekpark wordt het PMD-afval nog steeds huis-aan-huis opeghaald. Voor deze bewoners verandert er niets.

De rest van Scheveningen gaat over op nascheiding van PMD-afval. Je mag dit nu bij het restafval gooien. De meeste van de PMD-containers worden omgezet naar papiercontainers en vier ondergrondse containers worden omgezet naar restafval. Twee bovengrondse containers verdwijnen. Op die plekken kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Let op: de ondergrondse PMD-container op het Belgischeplein blijft staan.

Datum verandering: 4 t/m 8 september

De huis-aan-huis inzameling van PMD blijft onveranderd in de Vogelwijk. Als je hier woont, verandert er niets. De rest van Segbroek gaat over op nascheiding van het PMD-afval. Als je jouw PMD-afval nu thuis scheidt en naar een container op straat brengt, hoef je dat vanaf nu niet meer te doen. De gemeente gaat over op nascheiding. Je kunt jouw PMD bij het restafval gooien.

Vier ondergrondse containers worden omgezet naar restafval. Een bovengrondse container verdwijnt. Op die plek kijkt de gemeente of er meer groen kan komen.

Let op: de ondergrondse PMD-containers aan de Tortellaan en de Mezenlaan blijven staan.

Sommige containers blijven staan. Bijvoorbeeld bij supermarkten. Het is daar nog steeds mogelijk om je afval vooraf te scheiden. Dat wordt bronscheiding genoemd. De voor- en nadelen van bronscheiding en nascheiding vind in je in dit artikel van Milieu Centraal.

Heb je nog vragen? Kijk op de website van Gemeente Den Haag.

Ik help je graag
Amber van der Lans
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners Moerwijk, duurzame acties met en voor bewonersgroepen en het hergebruik van spullen
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht