Wat kunnen wij leren van Inheemse volkeren en de Donut Economie?
Dat bespraken we tijdens het Duurzaam Ontbijt met bewonersinitiatieven
Elk kwartaal organiseren wij samen met bewonersinitiatieven een duurzaam ontbijt. Een moment voor bewoners om kennis uit te wisselen en in gesprek te gaan met elkaar. Vrijdag 5 april stond in het teken van Inheemse volkeren en de Donuteconomie.
Leren van inheemse volkeren
Inheemse volken zijn bevolkingsgroepen die een bepaald grondgebied bewoonden voordat daar kolonisten of immigranten kwamen wonen, en die eigen gebruiken en cultuur in stand hebben gehouden. Mireille Hollaar (Stichting Zelfvoorzienende Leefhectaren) en Liane Lankreijer (Haagse voedselraad en sjamaan) kwamen meer vertellen over dit onderwerp.
Mireille vertelt over haar idee over de bouwstenen van de maatschappij. “Wij bouwen op economie en efficiëntie, maar dat is geen sterk uitgangspunt. Inheemse volkeren zijn meer verbonden met de aarde, de natuur en spiritualiteit. Zij luisteren naar de natuur en gebruiken dat als hun fundament. Wij moeten leren van deze connectie en deze proberen zelf ook weer op te bouwen.”
Het verhaal van Liane gaat over terugkeren naar onze natuurlijke staat. Terug naar hoe wij als baby puur worden geboren en over het belang van verbinding. Met elkaar als mensen, maar ook met de aarde.
Liane: “Vaak gaat het in duurzaamheid om geld. Onze cultuur is doordrenkt van economie op basis van een bepaalde verzonnen logica. Geld is echter een bedenksel en in die zin ‘niet echt’. Wij mensen zijn wel echt. Als we meer op een natuurlijke manier willen omgaan met elkaar, dan is geld als ruilmiddel zinvol, maar niet als machtsmiddel.”
Donut denken
Nee, het gaat hier niet om een zoet gefrituurd broodje. De Donut Economie is een model waarbij wordt gekeken hoe je minimaal aan ieders basisbehoeften kunt voldoen, binnen de grenzen van de aarde. De vorm van dit model, lijkt op een donut.
Rosa Tibosch is coördinator van de Amsterdam Donut Coalitie (ADC). Deze netwerkorganisatie werkt met Amsterdamse organisaties die de Donut Economie willen toepassen. Rosa vertelt: De donut zelf is de veilige plek waar we kunnen leven binnen de grenzen van de planeet. Als je die grenzen erkent én de Sustainable Development Goals, de door de Verenigde Naties vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen, hoe gaat dat er dan uitzien? Daar houdt de ADC zich mee bezig. Leren door te doen. Den Haag kan op dit vlak leren van Amsterdam en van inheemse volken. Misschien is het tijd voor een Haagse Donut Coalitie met oog voor inheemse perspectieven? De gemeente Den Haag reageerde hier in ieder geval positief op. En Liane merkte op dat Den Haag met de Haagse Voedselraad al een mooi voorbeeld van donut-denken in huis heeft.
In gesprek
Het mooie aan het Duurzaam Ontbijt is het gesprek dat ontstaat tussen de deelnemers. Er is ruimte voor vragen, gesprekken en uitwisselen van ideeën. De onderwerpen zijn per keer verschillend. Wil je dat we je uitnodigen voor het volgende ontbijt? Meld je dan aan bij Lennart.
Wat is het Duurzaam Ontbijt eigenlijk?
Het Duurzaam Ontbijt is ruim 10 jaar geleden opgezet door Haagse duurzame bewonersinitiatieven. Op verzoek van dit netwerk van duurzame doeners ondersteunt Duurzaam Den Haag sinds 2023 de organisatie van het Duurzaam Ontbijt. In samenwerking met deelnemers uit het netwerk organiseren we de bijeenkomsten. Wil je je aansluiten? De uitnodigingen versturen we per e-mail. Meld je aan bij Lennart, dan kom je op de lijst.