Energie opwekken en gebruiken

Haagse Stroom: Zonder moeite je energierekening inzetten voor de energietransitie

Lees in dit artikel over energiecoöperatie "Haagse Stroom".

Haagse Stroom is een lokale energiecoöperatie in Den Haag. Ze zijn onderdeel van het landelijke energiecollectief ‘Om’. Dat betekent dat ze de aangesloten inwoners van Den Haag voorzien van lokaal opgewekte energie, én dat ze de kwaliteit kunnen bieden van een grote aanbieder. Mathijs Koper is sinds kort voorzitter van Haagse Stroom.

Mathijs: ‘Ik ben lid geworden van Haagse Stroom toen ik zelf op zoek was naar een nieuwe energieleverancier. Ik zocht de meest duurzame lokale optie. Als ondernemer vind ik dat belangrijk. Maar ook als vader en burger wil ik mijn steentje bijdragen aan de energietransitie. Zo ben ik bij Haagse Stroom terecht gekomen, en nu dus actief in het bestuur.

De leden van de coöperatie zijn mede-eigenaar. Onze tarieven zijn hetzelfde als die van andere leveranciers, met als pluspunt dat we precies weten waarvoor we betalen. Er wordt geen winst gemaakt. Je betaalt voor energie, en je weet naar welke lokale energieprojecten de investeringen gaan. Dat onze energiekosten een duidelijk duurzaam doel hebben, dat spreekt een heleboel leden aan.’

Samen energie opwekken

Mathijs: ‘Niet iedereen heeft de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. En andere partijen hebben juist wel de mogelijkheden, maar niet het geld. Een coöperatie is daarom een uitkomst. Eigenlijk liggen jouw panelen op andermans dak. Zo hebben niet alleen de leden voordeel bij de coöperatie, maar ook verenigingen en bedrijven.

We hebben bijvoorbeeld een afspraak met de Boomhuttenclub aan de Boekhorststraat. Wij helpen hen met de financiering van de zonnepanelen, en zij vragen hun vaste klanten om over te stappen naar Haagse Stroom. Op die manier heeft de Boomhuttenclub straks zelf zonnepanelen, en weten wij als leden waar de energie vandaan komt.’

Een nieuwe economie en een veranderende wereld

Mathijs: ‘Ik zat laatst met mijn zoon in de auto, en hij vroeg “Hoe vaak heb jij getankt in je leven?”. Dat is natuurlijk een interessante vraag, het zet je aan het denken. Ik vroeg op zijn leeftijd “Pap, hoeveel heb je gerookt in je leven?”. Nu vraagt mijn zoon niet naar mijn rookgedrag, maar naar mijn tankgedrag. Dingen die nu nog heel normaal zijn, zoals tanken of koken op gas, gaan veranderen.

Bij die veranderingen hoort ook een nieuwe manier van denken. Haagse Stroom is geen concurrent van andere leveranciers of coöperaties, we zijn complementair aan elkaar. Het kan allemaal samen gaan, als we geloven in een nieuwe economie. Ik vind het zelf heel interessant om te kijken of we vanuit een bottom-up beweging, of noem het ‘grass root’, mee kunnen doen met de grote jongens.

Omdat we lid zijn van ‘OM Nieuwe Energie’, kunnen we met elkaar op landelijk niveau meespelen. We hebben de ambitie om flink te groeien. Sinds dit jaar is de gemeente Den Haag lid van de coöperatie. Dat is natuurlijk mooi, dat de gemeente Den Haag 100% Haagse stroom inkoopt. Hopelijk geeft dat onze missie vleugels.’

Zonder moeite iets goeds doen voor de wereld

Mathijs: ‘Toen ik net begon met ondernemen, dacht ik dat je eerst moest zorgen dat je geld verdiende. Pas als je dat geregeld had, dan kon je daarnaast iets goeds gaan doen voor de wereld. Nu denk ik dat je ondernemen én bijdragen aan een betere en duurzamere wereld heel goed kunt combineren. En dat geldt volgens mij niet alleen voor ondernemen. Ik probeer alles wat ik doe te combineren met iets goeds voor de wereld.

Vanuit die overtuiging geloof ik ook in Haagse Stroom. Als je lid wordt van Haagse Stroom, dan zet je jouw energierekening in voor de energietransitie, zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen. Het kost je niet meer, de prijzen zijn marktconform. Dus je eigenlijk verandert er niets, behalve dan dat je goed bezig bent.’

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht