Haagse 100-100-100 uitdaging - van 10 kg naar 2 kg restafval in 100 dagen

Lees alle resultaten terug

De Haagse 100-100-100 uitdaging is op 7 februari 2017 afgerond. De afgelopen 100 dagen hebben ruim 200 Haagse huishoudens zich ingezet om zo goed mogelijk afval te scheiden en afval in huis te verminderen. Deze huishoudens hebben per huishouden gemiddeld 20% afval verminderd. De grootste afval verminderaars zijn hierbij van gemiddeld 10 kg restafval per huishouden per week naar gemiddeld 2 kg restafval per huishouden per week gegaan.

“Toen ik begon aan de uitdaging wist ik niet beter. Ik gooide alles bij het restafval. Inmiddels vind ik het makkelijk en vanzelfsprekend om afval te scheiden. Ik ben blij dat ik in een korte tijd zoveel geleerd heb over afval scheiden en afval verminderen.” Margreet van der Merkt (deelnemer 100-100-100)

“Het beste wat deze uitdaging mij heeft gebracht is dat mijn zoon van 10 jaar veel bewuster is geworden over afval. Hij is nu echt een recycler en weet precies wat waar hoort!” Kristin Anderson (deelnemer 100-100-100)

“Mijn mooiste herinnering aan 100-100-100 is dat ik bewuster in het leven sta en ik zeer geïnspireerd ben om van afval leuke kunstwerken te maken en je eigen verzorgingsproducten te maken. Fijn dat ik mee heb mogen doen met 100-100-100! Ik heb leuke mensen ontmoet.” Gerda Suurd (deelnemer 100-100-100)

“Alle deelnemers aan de uitdaging hebben een prachtig voorbeeld van Haagse Krach laten zien. Ze zijn 100 dagen lang een pittige uitdaging aangegaan om hun eigen leefomgeving een stukje duurzamer te maken. En tijdens de uitdaging hebben ze ook nog eens de mensen in hun omgeving geïnspireerd!” Heleen Weening, directeur Duurzaam Den Haag

“Dit project laat zien dat als je heel bewust met afvalscheiding omgaat, dat er veel winst voor jezelf en je omgeving te behalen valt. Bovendien is het zo dat hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe lager de afvalstoffenheffing. En dat is goed voor ieders portemonnee. Maar afval is niet alleen iets van de consumenten, maar ook van producenten. Ook zij kunnen nadenken over hoe ze producten slimmer kunnen verpakken. Zo kunnen we met z’n allen een positieve bijdrage leveren aan meer duurzaam afvalbeheer.” Wethouder Boudewijn Revis

Bijeenkomsten en verpakkingsvrij winkelen

Tijdens de 100-100-100 uitdaging zijn er door de deelnemers en Duurzaam Den Haag in samenwerking met de gemeente Den Haag, enkele inspirerende bijeenkomsten georganiseerd. Zo was er een workshop ‘kunst maken van afval’ (bekijk het filmpje), een inspiratiesessie minimalisme & consuminderen, een rondleiding bij huishoudelijk afvalverwerker HMS en een gratis vertoning van de afvalfilm ‘Trashed’.

Online platform

Op het online platform denhaag.100-100-100.nl hebben de deelnemers in 100 dagen 15 weekopdrachten uitgevoerd. Deze opdrachten varieerden van ‘Maak een foto of beschrijf hoe jij jouw afval organiseert in huis’, ‘Wat kan jij, samen met jouw buurt, bedenken om afvalvermindering makkelijker of leuker te maken?’ tot ‘Wat zit er nog in jouw restafval?’

Op deze weekopdrachten kwamen honderden reacties binnen, waarbij de deelnemers elkaar verder hielpen en afval expert Ilse Thoma iedereen van tips en antwoorden voorzag. Opvallend was dat de deelnemers het doorgaans makkelijk vonden om papier, glas, plastic, blik en metaal te scheiden. GFT en dubbelverpakkingen blijkt voor velen een lastigere opgave. De oplossing? Ilse Thoma (Afval expert van de Haagse 100-100-100): “Vervang je chips door nootjes, die je met je eigen zakjes haalt op de markt. GFT kun je wegbrengen naar een buurttuin of maak zelf een wormencompostbak!”

Het platform vol tips is nog steeds voor iedereen te bezoeken en in te zien: denhaag.100-100-100.nl

Iedereen kan elkaar nu op de hoogte houden via de Facebook groep 'Zero Waste Den Haag'!

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht