Energie besparen

Energierijk Molenwijk/Puntpark: 'Trots op onze wijk en zin om aan de slag te gaan'

Buurtgenoten werken samen aan een duurzame toekomst van de wijk.

Woensdag 6 november konden bewoners van omgeving Molenwijk/Puntpark samen aan de slag voor een mooiere buurt. Buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark organiseerde die avond samen met Duurzaam Den Haag een zogenoemde Energierijke bijeenkomst. In Trefpunt Laakhage waren er meer dan 35 geïnteresseerden afgekomen op het deze avond, met een lekkere maaltijd vooraf verzorgd door de Marokkaanse vrouwenvereniging El Moustaqbal.

Heleen, directeur van Duurzaam Den Haag, opende de avond en heette iedereen van harte welkom. Daarna was het de beurt aan Aytekin, lid van het buurtteam. Hij vertelde wat er het afgelopen jaar sinds de vorige buurtbijeenkomst zoal gerealiseerd is. Bijvoorbeeld de kookworkshops op inductie, een zeer geslaagde operatie steenbreekactie en er is een begin gemaakt om van Trefpunt Laakhage een duurzaam modelgebouw te maken. En ook dit jaar wil het buurtteam samen met bewoners aan de slag gaan om Molenwijk en Puntpark nog mooier te maken.

In totaal waren er zes thematafels en alle aanwezigen werd gevraagd plaats te nemen bij een thema dat hen aansprak. Er was keuze uit: meer groen in de straat, regentonnen en balkontuinieren, Laakhage als duurzaam modelgebouw, eenvoudig energie besparen, samenwerken voor de buurt of koken zonder gas. Iedereen kreeg de tijd om vragen te stellen, problemen aan te kaarten en belangrijk: samen oplossingen bedenken. Om van elkaar te horen wat er aan elke tafel besproken was, werden er pitches gegeven.

Tijdens de pitches werden niet alleen gerichte acties benoemd, maar ook het idee dat “wat je ook wil doen, je zal eerst je buren moeten leren kennen”. Deze suggestie kwam van de tafel over meer groen in de straat, die mogelijkheden ziet in muren vergroenen en geveltuintjes, maar eerst moet de buurt elkaar dus beter leren kennen. Dat is lastig, want er zijn veel verschillende culturen in de wijk en niet iedereen spreekt goed Nederlands. De tafel met het thema energie besparen had daarom het idee om kinderen te bereiken via de scholen in de wijk. Op die manier zouden de ouders in voor hun begrijpbare taal kunnen horen hoe ze kunnen verduurzamen. Naast horen is er het plan dat trefpunt Laakhage een plek wordt waar wijkbewoners kunnen zien wat verduurzamen inhoudt. De thematafel dat sprak over trefpunt Laakhage als duurzaam modelgebouw heeft grootse ideeën: zonnepanelen, isoleren, groen dak en een warmtepomp. Deze grote stappen gaan samen met kleinere stappen, zoals doorgaan met inductiekoken workshops, een verschil maken in Molenwijk en Puntpark.

Tijdens de afsluiting stond er een zeer tevreden en enthousiast (deel van het) buurtteam vooraan. Allen blij met wat ze in de afgelopen maanden bereikt hebben en ook enthousiast over deze buurtbijeenkomst. Liam, één van de buurtteamleden, zei hierover: “We zitten in trefpunt Laakhage en praten over de provinciepot voor subsidie, we bundelen de krachten en kunnen zo écht veel bereiken”. Vol nieuwe energie gaan de buurtteamleden volgende bijeenkomst aan de slag met alle nieuwe ideeën. Maar ook de bewoners zelf werden gevraagd of ze hun naam wilde achterlaten bij de thematafel die hen het meest aansprak. Zo kan ook per thema de ideeën verder worden vertaald naar concrete acties, door en voor de buurt!

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht