Voedsel

Duurzaam voedsel voor Den Haag. Hoe ziet dat eruit?

Presentatie rapport CE Delft tijdens het stadsgesprek voedsel

Op 9 mei organiseerde Duurzaam Den Haag een stadsgesprek over voedsel. We kijken terug op een geslaagde avond met de presentatie van een nieuw rapport over voedsel, boeiende sprekers én een vegan maaltijd van De Participatiekeuken.

Waarom moeten we praten over voedsel?

Voedsel is verantwoordelijk voor 20% van de totale milieu-impact van mensen in Nederland. Hier valt nog veel winst te behalen. Duurzaam Den Haag heeft onderzoeksbureau CE Delft gevraagd om onderzoek te doen naar de impact van voedsel in Den Haag. De drie belangrijkste punten uit het rapport zijn: eet meer plantaardig, uit het seizoen en ga voedselverspilling tegen.

Verlaag jouw milieu-impact door vegetarisch te eten

Geert Bergsma van CE Delft vertelde over het onderzoek en over ons dieet: “Als Nederlanders eten wij veel zuivel. Veel meer dan in de landen om ons heen. De grootste milieu-impact komt van dierlijke producten. Vooral rundvlees knalt eruit.” Een volledig vegetarisch menu (vlees vervangen door vervangers) verlaagt de milieu-impact van het eiwitgedeelte van voedsel met 70%. Dierlijke producten zijn de grootste veroorzaker van de klimaatimpact in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander.

Panelgesprek over lokaal en duurzaam eten

Na de presentatie was het duidelijk: eet meer plantaardig, uit het seizoen en ga voedselverspilling tegen. Maar hoe gaan we dit aanpakken? We praatten erover met verschillende initiatiefnemers op het gebied van duurzaam eten. Zoals Tom Voorma van Stadslandbouw Den Haag: “Niet al het voedsel kan in de stad geproduceerd worden. Daar is geen ruimte voor. Via stadslandbouw kunnen mensen wel veel leren, want de productie van voedsel wordt zichtbaarder. Volgens Tom is overal stadslandbouw mogelijk: “Begin in je vensterbank of op je balkon. Alles kan. Je hoeft niet heel veel ruimte te hebben. Interesseer je voor het onderwerp en probeer gewoon dingen uit.”

Frank Mechielsen van de Haagse Voedselraad & Ons Eten vertelde ons meer over plantaardig eten: “Vervang steeds 1 zuivelproduct voor een plantaardige variant en ontdekt welke je lekker vindt." Frank roept mensen op om zich meer te interesseren voor eten. Volgens hem verleidt de voedselomgeving ons tot slechte keuzes. Hij heeft ook een tip: “Meld je aan bij Ons Eten. Wij organiseren fietstochten om mensen te laten zien waar hun eten vandaan komt. Kijk op onze website waar leuke en lokale initiatieven zijn."

Kitty Hinkenkemper is wildplukgids en houdt zich dagelijks bezig met verschillende soorten planten. Wil je beginnen met duurzaam voedsel? "Doe dat bij jezelf en jouw buren. Bel aan en kijk of je samen iets kunt ondernemen."

Omdenken met Dirck Slabbekoorn

We moeten het echt anders gaan doen. Dat was toch wel de conclusie van de avond. De laatste spreker inspireerde de hele zaal met zijn verhaal hoe het anders kán. Zonder vooroordelen zorgt filiaalmanager uit de supermarktbranche Dirck Slabbekoorn voor een radicaal andere supermarkt waar iedereen van profiteert.

We sloten het stadsgesprek af met een heerlijke vegan driegangen maaltijd van de Participatiekeuken. Dat was smullen!

Ook een stadsgesprek bijwonen?

Duurzaam Den Haag organiseert vaker stadsgespreken, buurtbijeenkomsten en andere duurzame activiteiten. Op verschillende plekken in de stad. Wil je hier bij zijn? Mis het niet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht