Stadsgesprek: er is nog veel meer ruimte voor groen in Den Haag
Hoe vergroen je een versteende stad?
Op 21 maart organiseerden wij een stadsgesprek over het vergroenen van een versteende stad. Den Haag moet een stuk groener worden. En dat kan ook. Edwin Cornelissen leidde de avond in door te vertellen over Operatie Steenbreek. Waarbij je jouw tegels kunt omruilen voor gratis planten. We blikken terug op een geslaagde avond.
Kansen voor meer groen in de stad
Transvaal is een versteende wijk. Daarom heeft de gemeente Den Haag een kansenstudie gemaakt. “Met meer groen gaat de leefkwaliteit omhoog”, vertelde Ralp Pitlo van de gemeente Den Haag. Hij werkte aan de kansenstudie. Waar kunnen er bomen en groenvakken bij? De ruimte is beperkt. In en boven de grond is het druk. Maar toch kan het. Er is al plek gevonden voor meer dan 100 bomen. Ook voor andere wijken worden studies gemaakt. Lees er meer over op het Haags Groen.
De binnentuinen van Haag Wonen
De woningcorporatie Haag Wonen heeft wel 150 binnentuinen. Hier liggen mooie kansen om met elkaar aan de slag te gaan. Masha Siebers wil “Mensen, stenen en planten met elkaar verbinden.” Masha vertelde over de binnentuin die is ingericht samen met bewoners. Het is niet altijd makkelijk, omdat iedereen andere wensen heeft. Maar het is een mooie tuin geworden en iedereen voelt zich er thuis. “Wij zijn misschien niet de meest voor de hand liggende partner. Maar ik nodig jullie uit om met ons in gesprek te gaan.”
Het inspirerende verhaal van Buurttuin Zusterstraat
Drie bewonersinitiatieven vertelden over hun ervaringen en wensen voor de toekomst. Manon Tiessink was van begin tot eind betrokken bij de ontwikkeling van Buurttuin Zusterstraat in de Schilderswijk. Een groene parel waar buurtbewoners kunnen genieten van elkaar en de tuin. Op de plek van de buurttuin stond vroeger een manege. Toen die verdween kwam de gemeentegrond vrij voor de tuin. Dit ging niet altijd makkelijk. Haar advies: “Plan het goed en denk na over hoe je de media inzet. En laat dingen soms mislukken. Ook daar leer je van.”
Zij nodigt iedereen uit om eens lang te komen. “Vooral op de zondagmiddag zijn er veel vrijwilligers aan het werk. Als je geluk hebt gaat de pizzaoven aan.”
Laak Bloeit heeft mooie plannen
De groene bewonersorganisatie Laak Bloeit heeft veel mooie plannen voor de toekomst. Op dit moment houden zij zich in stadsdeel Laak vooral bezig met geveltuinen en boomspiegels. Ook kun je planten ruilen in hun plantenbieb en heeft de organisatie de zorg voor een mobiele wormenbak. “In de toekomst willen wij samen met bewoners en Staedion achter het politiebureau Laak een mooie buurttuin aanleggen.” Judith Flick nodigt buurtbewoners die mee willen doen uit om contact op te nemen. Meer informatie over Laak Bloeit vind je op hun Facebookpagina. Vind je het leuk om mee te werken aan een groener Laak? Stuur dan een mail.
Kom buurten bij De Groene Zon
In het Valkenboskwartier werd een stuk grond omgetoverd tot een groene oase. Hier kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen tuinieren en oogsten. Volgens Gert-Jan Wiersma is hun tuin een postzegel in vergelijking tot andere tuinen. “Maar we zijn wel erg zichtbaar. Het gaat erom dat je er samen iets leuks van maakt.” Ook hij heeft goed advies: “Wij hebben ons niet laten ontmoedigen.”
Pitches op de zeepkipst
Tijdens de stadsgesprekken van Duurzaam Den Haag krijgen bewoners de mogelijkheid om een duurzaam idee te delen of een oproep te doen. Je vindt ze hier.
Duurzaam Den Haag organiseert vaker stadsgespreken. Op verschillende plekken in de stad. Wil je hier bij zijn? Mis het niet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.