Energie opwekken en gebruiken

De Groene Regentes heeft een mooie droom: de hele wijk groen en van het gas af!

We interviewden enkele Groene Regentessers over het tot stand komen van het initiatief

De Groene Regentes is een buurtinitiatief met gedreven bewoners die zich inzetten om het Regentessekwartier duurzamer te maken. We interviewden enkele Groene Regentessers over het tot stand komen van het initiatief.

Conny: “Tijdens een bijeenkomst van de gemeente, Duurzaamheid door Haagse Wijken, hebben Guido en ik elkaar ontmoet, dit was in 2013. We bleken zowat buren te zijn en kwamen erachter dat we allebei min of meer hetzelfde wilden: een duurzamere wijk. We zijn in onze omgeving verder gaan kijken naar geïnteresseerden die zich bij ons wilden voegen, zonder verder uit te werken wat we nu precies wilden gaan doen. Er bleken veel mensen interesse te hebben om mee te helpen. We hebben met een klein groepje een bijeenkomst georganiseerd om uit te vinden wat er precies nodig was in de wijk. Op deze bijeenkomst in partycentrum Drieluik kwamen zo’n 50 mensen af en zo is De Groene Regentes geboren. Bij dat centrum hebben we bijvoorbeeld een kleine buurtmoestuin gerealiseerd. We zijn geen stichting of officiële instantie, we zijn een buurtintiatief met betrokken bewoners die allemaal hard werken om duurzame veranderingen in de wijk te realiseren.”

Wijkbewoner en duurzaamheid-expert Kees Duijvestein inventariseerde wat duurzaamheid voor de groep betekende en op welke onderwerpen de meeste energie zat.

Jeroen: “Met dit ‘mappingssysteem’ kwamen we erachter wat we belangrijk vinden en waar de prioriteiten liggen. De meeste energie en prioriteit lag bij energie en groen. We hebben toen iedereen onderverdeeld in verschillende werkgroepen: energie, groen, wind, water. Deze zijn inmiddels als volgt ingedeeld: vergroen de wijk (rond de verademing), elektrisch deelvervoer, zonnepanelen op andermans dak, zonnepanelen op eigen dak & smart home (verduurzamen woning). Iedereen kan zich zo aansluiten bij een werkgroep die hem of haar het meeste aanspreekt. Mensen die in het Regentessekwartier wonen (en iedereen die een duurzaam hart voor de stad heeft) kunnen zich bij ons aansluiten.”

De Groene Regentes heeft inmiddels al veel bereikt in de buurt: zo is er een kleine buurtmoestuin gestart, guerilla tuinierders hebben de wijk vergroend op onverwachte plekken, rond de verademing zijn vruchtenbomen geplant en in 2015 is de collectieve zonneweide aan de Gaslaan geopend: 73 buurtbewoners kochten met elkaar 240 zonnepanelen. Ook kan je meedoen met elektrisch deelrijden.

Er lopen collectieve inkoopacties voor warmtepompen en zonnepanelen voor mensen die de eigen woning willen verduurzamen. Al ruim 80 huishoudens investeerden in panelen via deze actie. De Groene Regentes is bezig met een nieuw collectief dak voor zonnepanelen op theater De Groene Regentes aan de Weimarstraat. Ook komt er rond de Verademing, rond mei 2018, een composthoop voor de buurt. In de buurt hebben ze acties gehouden waarbij ze zaadjes voor stokrozen uitdeelden om vrolijke geveltuintjes aan te leggen. Daarnaast staat De Groene Regentes vaak op markten, braderieën en beurzen om mensen te informeren en inspireren over duurzaamheid in de wijk.

Charlotte: “We krijgen de meeste energie van met mensen in gesprek gaan over duurzaamheid op markten en beurzen, zo staan we ook weer op de Energiebeurs. We krijgen ook veel energie als er grote projecten lukken (zoals de zonnedaken). Uiteindelijk willen we de wijk verduurzamen, vergroenen, en mensen met elkaar verbinden. Conny: “We zijn altijd op zoek naar mensen die willen aansluiten om te helpen: met name mensen met juridische/fiscale kennis, mensen met frisse nieuwe ideeën en ondernemers die in de Weimarstraat wonen. We hebben mooie dromen voor de toekomst. Zo willen we met de hele wijk van het gas af. Ook willen we in gesprek over het gebruik van de straat. Waarom zijn alle parkeerplaatsen voor auto’s? We kunnen er ook voor kiezen om plekken in te ruilen voor meer groen, fietsen, spelen of plekken maken voor ontmoetingen, zoals de Debatmobiel dat mooi doet.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht