Energie opwekken en gebruiken

Collectief isoleren met Duurzaam Duinoord en Zet de ketel op 55 met De Groene Regentes

Bijeenkomst Haags Bewonersplatform Energietransitie

Op 30 juni kwam het Haags Bewonersplatform Energietransitie samen in Grand Café Utopie. Dit platform bestaat sinds 2016. Haagse bewonersinitiatieven uit alle delen van de stad gaan op zoek naar oplossingen voor de duurzame energietransitie.

Tijdens de bijeenkomst kwamen twee bewoners(initiatieven) vertellen over hun laatste projecten. Jelle de Jong van Duurzaam Duinoord organiseert op dit moment een collectieve isolatieactie en Greet Overbeek van De Groene Regentes geeft een update over haar project Zet ‘m op 55 na de eerste koude winter. Daarnaast kwam Martijntje Smits vertellen over de rol van energiegemeenschappen in de energietransitie.

Isoleren kun je leren met Duurzaam Duinoord

Jelle de Jong is energiecoach en actief bij bewonersorganisatie Duurzaam Duinoord. Hij organiseerde daar een collectieve isolatieactie. De vraag is volgens hem simpel: “Als wij dit van begin tot eind uitzoeken: hoeveel bewoners gaan er dan meedoen? Bij de vorige actie is er in totaal 12.500 vierkante meter aan vloerisolatie aangelegd.” Samen met de gemeente Den Haag organiseert Jelle op dit moment weer een gezamenlijke actie. Dit keer met maatregelen voor alle onderdelen van je huis, zoals je dak, glas, vloer of bodem en wanden.

Woon je in Duinoord en wil je meedoen of wil je een actie op maat in jouw eigen wijk? Neem dan contact op met Jelle. De laatste twee podcastafleveringen van energiecoaches Jelle en Menno staan volledig in het teken van isoleren.

Jelle de Jong van Duurzaam Duinoord
Greet Overbeek van De Groene Regentes
Martijntje Smits van RVO

De ketel op 55 graden - resultaten na de winter

Energiecoaches Greet Overbeek en Annemiek Verzijl van het Regentesse- en Valkenboskwartier hebben in 2021 bewoners geholpen om de aanvoertemperatuur van hun cv-ketel te verlagen naar 55˚C. Samen met andere kleine maatregelen, bespaarden bewoners zo 20% gas. Vanwege dit succes werd dit initiatief afgelopen jaar ook in Benoordenhout en Duinoord uitgevoerd. De eerste resultaten zijn binnen. Greet: “Na de winter hebben wij een enquête uitgezet onder de deelnemers. De meeste van hen bespaarden 20% aan gas. De aanvoertemperatuur van de ketel stond lager en ze maakten gebruik van gemiddeld meer dan 20 radiatorventilatoren om de warme lucht door de ruimte te verspreiden.”

Het verlagen van de temperatuur van de ketel is ook bedoeld om te kijken of deelnemers klaar zijn voor een (hybride) warmtepomp. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met Greet Overbeek.

Duurzaam Door over energiegemeenschappen

Martijntje Smits van Duurzaam Door kwam vertellen over hun programma voor energiegemeenschappen in opdracht van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het programma draait om het faciliteren van de energietransitie van onderop. Zo moet het makkelijker worden voor bewonersgroepen om zelf een duurzame warmtevoorziening op te zetten en in eigen beheer te nemen. Martijntje: “De warmtetransitie of energietransitie kan niet goed tot stand komen zonder betrokken bewonersinitiatieven. De spelregels moeten worden veranderd, zodat de rol van bewoners beter uit de verf kan komen.”

Meer informatie over energiegemeenschappen vind je op de website van Duurzaam Door.

Vragen of suggesties

Heb je suggesties voor de agenda van het Bewonersplatform of wil je met jouw initiatief aansluiten? Neem contact op met Lennart van der Linde. Zijn contactgegevens staan hieronder.

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht