Energie besparen

Bewoner Marcel Kick investeerde vooral in isolatie en waterzijdig inregelen

‘Je moet op de langere termijn kijken om je investering terug te verdienen’

Het deel van de Okkernootstraat waar Marcel Kick woont, is onderdeel van de Vruchtenbuurt. Er wonen actieve bewoners die zich bezighouden met het groen, welzijn en het verduurzamen van de buurt. Een van deze bewoners is Marcel Kick. Marcel woont al 30 jaar in de Okkernootstraat. Van het gas af is nog wel een klusje, Marcel heeft zelf al veel stappen gezet.

Marcel, je woont in een appartement, onderdeel van een VvE, uit 1938.

‘Toen ik mijn huis op de Okkernootstraat kocht zaten er gaskachels in. We hadden toen echte winters en ik moest de koelkast open zetten anders sloeg die af. Ramen met enkel glas, stalen en houten ramen met waaiende gordijnen. Twee jaar geleden kwam ik in contact met het bewonersinitiatief Warm in de wijk en had toegang tot veel informatie. Vervolgens ben ik lid geworden van de coöperatie Warm in de wijk. Daarna ben ik benaderd door Kijkduurzaam voor een kijkje in mijn woning wat een leuke film heeft opgeleverd. Daar kun je zien welke verduurzamingsmaatregelen ik heb genomen.

Welke maatregelen heb je gedaan?

Het huis stamt uit 1938 en heeft geen spouwmuren. Het huis is best koud in de winter en warm in de zomer. Het plafond heb ik geïsoleerd met glasvezel Bij de radiatoren heb ik radiatorfolie aangebracht. En ik heb in de woonkamer en achterkamer radiatorventilatoren geïnstalleerd en dat werkt perfect.

Ik wilde mijn cv-ketel en radiatoren ook goed afstellen, ook wel waterzijdig inregelen genoemd. Daarom heb ik de temperatuur van de ketel verlaagd van 70 graden naar 55 graden, want 50 graden bleek net te koud te zijn. De warmhoudfunctie van de cv-ketel heb ik uitgezet. De ketel hangt in de keuken, de radiator dichtbij de ketel wordt het snelste warm zeker als deze helemaal open staat. De retourleiding van die radiator is eigenlijk te heet en verspilt energie. De radiator die het meest ver weg van de ketel is, wordt maar voor de helft warm. Als je de knop bij de radiatoren die dichtbij de ketel zich bevinden, ‘afknijpt’, of een beetje dicht draait, dan loopt het warme water langzamer door de radiator waardoor die meer tijd heeft om warmte af te geven. Plus het voordeel is dat meer druk ontstaat bij de radiatoren die verder van de ketel staan. Het effect dat ook die radiator nu helemaal warm wordt in plaats van voor de helft. Juist met het stoken met lagere temperatuur (van 70 naar 55) maakt dit waterzijdig inregelen veel uit. Zo wordt mijn huis met een lagere temperatuur toch goed warm en het waterzijdig inregelen scheelt mij energiekosten. Alle beetjes helpen.

Wat zijn de kosten en baten van jouw inspanningen?

Door alle maatregelen ben ik van 700 kuub gemiddeld teruggegaan naar 550 kuub gemiddeld. Ik stook op 18 graden overdag en soms op 19 graden ’s avonds. Toch ben ik er niet in comfort op achteruitgegaan, integendeel. Ik merk echt dat mijn huis snel en goed op temperatuur is.

Het scheelt me 120 euro per jaar aan kosten. Niet dat het me daar om te doen is. Ik doe het echt voor het milieu, er lopen nog meer mensen op de aarde rond. Terugverdientijd van bijvoorbeeld de ventilatoren is zo’n twee jaar.

Kan je tips geven aan mensen die ook hun woning willen verduurzamen?

Begin met simpele dingen die je zelf kunt doen en waarvoor je niet handig hoeft te zijn. Het hoeft niet allemaal in een keer. Begin met de kamer waarin je het meeste verblijft dat levert een hoop extra comfort op, zeker in dit soort oudere huizen. Het scheelt natuurlijk dat ik zelf wel handig ben. Ben je dat niet dan is het inschakelen van een installateur een goed idee.

Wat is de volgende stap?

Mijn volgende stap is zonnepanelen aanleggen. Alle daken hier zijn plat en zijn nog leeg. Mijn woning is onderdeel van VvE maar dat moet wel lukken. Daar moet ik nog in goed duiken en me oriënteren wat er te koop is, hoeveel ik nodig heb om mijn eigen gebruik terug te verdienen. Inductiekoken is ook nog een wens voor in de toekomst.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht