Energie opwekken en gebruiken

Besneeuwde zonnepanelen, wat te doen?

Is winterweer schadelijk voor de zonnepanelen?

Den Haag kleurde gisteren wit! Rond deze tijd vragen veel mensen zich af of het winterweer schadelijk is voor de panelen en of de opbrengst lager is. En hoe zorg je voor het juiste onderhoud?

Onderhoud en monitoring

Allereerst: het is belangrijk om de opbrengst van je zonnepanelen te blijven monitoren. Kom je een grote verandering tegen, dan is het goed de veroorzaker te achterhalen. Het kan aan de installatie liggen, bijvoorbeeld aan defecte cellen, maar ook externe factoren zoals bijvoorbeeld schaduwen en sneeuwval kunnen een rol spelen.

Opbrengst in de winter

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken. Dat licht is er in de winter ook, dus het is een grote misopvatting dat zonnepanelen alleen rendement hebben als de zon schijnt. Echter, het aantal lichturen in de winter is minder. Dus dat betekent automatisch een lager rendement in de wintermaanden.

Sneeuw verwijderen?

Sneeuw laat geen zon door, dus op de dagen dat het sneeuwt kun je een significante daling in opbrengst meten. Dat is dan ook het enige nadeel van een laagje sneeuw op je panelen, je hoeft niet bang te zijn voor blijvende schade. Zijn de zonnepanelen niet toegankelijk, dan kan het geen kwaad om te wachten tot de sneeuw gesmolten is en vanzelf van de panelen afglijdt. Kun je wel goed bij je dak? Dan kun je er voor zorgen dat een gedeelte van het paneel weer zichtbaar is, waardoor het volledige paneel opwarmt en de sneeuw er van afglijdt. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een uitschuifbare zachte dakhark of een (teleschopische) wisster, verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Onderhoud collectief zonnedak Haags Opgewekt

Charlotte van Slagmaat is actief in de coöperatie Haags Opgewekt, een initiatief dat in november een collectief zonnedak plaatste op theater De Regentes.

Charlotte: ‘Wij doen eigenlijk niets met sneeuw. Elk jaar worden de panelen gecontroleerd, er wordt gekeken of alles nog goed staat en hoe het met de vervuiling is. Als er geen directe aanleiding is worden ze elke vijf jaar schoongemaakt. Een paar dagen sneeuw heeft nauwelijks effect op de jaaropbrengst. De opbrengsten in de winter zijn lager, een dag opbrengst missen in de winter is niet zo erg als in de zomer. Toch is elke storm en elke sneeuwbui een reden om te checken of alles nog werkt en goed op het dak ligt. Omdat de energieopbrengst real-time wordt gemeten en afgezet tegen de prognoses, kan je direct zien of er problemen zijn met de installatie.’

Haags Opgewekt legt collectief zonnedak op theater de Nieuwe Regentes.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht