Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 17 apr. 2019

Oermensen, hockeyvelden en een duidelijke visie

Verslag Werkgroep Duurzame Haagse Warmte

Deel pagina:

Oermensen, hockeyvelden en een duidelijke visie

Op 19 oktober zat de commissarissenzaal van het Nutshuis weer goed vol. De werkgroep Duurzame Haagse Warmte groeit per bijeenkomst, steeds meer nieuwe startende initiatieven schuiven aan. Dat past bij de trend die de initiatieven zelf ook zien. Op informatiebijeenkomsten in de wijken zelf verschijnen ook steeds meer nieuwe geïnteresseerden. Dat is mooi, want dat betekent dat er steeds meer mensen actief aan de slag willen met de warmtetransitie. Maar hoe gaan we dat doen? Om meer duidelijkheid te krijgen presenteerden Miel Karthaus en Gerd-Jan Otten op 19 oktober hun inzichten, gebaseerd op hun jarenlange ervaring.

Miel Karthaus heeft als architect een goed beeld van de verwarmingsmogelijkheden binnenshuis. Hij ziet bijvoorbeeld veel mogelijkheden voor stralingswarmte. In zijn presentatie laat hij als voorbeeld de mogelijkheden zien van plafondverwarming, waarbij met straling een ruimte verwarmd wordt. Maar, benadrukt hij, het gaat in eerste instantie niet om het systeem dat je gebruikt om je huis te verwarmen. Het allerbelangrijkst is de manier waarop we straks slim met onze energie omgaan.

Miel illustreert zijn punt aan de hand van de oermens, die van voedseltekort naar voedseltekort leefde. Alleen als de groep een mammoet had gevangen, dan was er overschot. Pas toen de mens met de uitvinding van landbouw ook de mogelijkheid kreeg om overschot op te slaan, ontstond er een stabiele voedselhoeveelheid. Volgens Miel is dit ook de revolutionaire slag die we met warmte moeten gaan slaan. Hoe kunnen we warmte in tijden van overvloed opslaan, zodat we in de koude piekmomenten voldoende hebben om aan de vraag te voldoen?

Gerd-Jan Otten heeft meer ervaring als het gaat om de mogelijkheden vóór de voordeur. Hij benadrukt dat de visie in Den Haag nog niet voldoende gekristalliseerd is. We weten het ‘wat’ en ‘wanneer’, maar we weten niet hoe. Als duidelijk is waar we naartoe gaan, dan kan iedereen aan de gang met de dingen die bij die richting passen. Maar daar is wel een gedragen visie voor nodig. Een bron alleen is bijvoorbeeld nog niets. Daar moet een visie bij, evenals regie, productie, transport, levering en afnemers. Vooral transport gaat volgens Gerd-Jan nog een interessant vraagstuk worden.

Gerd-Jan gebruikt de metafoor van een hockeyveld om de situatie te beschrijven. De werkgroep staat al een paar jaar op het veld, maar heeft nog niet vaak kunnen scoren. Een duidelijke visie kan daar volgens hem verandering in brengen. De gemeente is immers niet de tegenpartij, we willen allemaal hetzelfde. Maar soms lijkt het alsof er op verschillende velden gespeeld wordt. Vanuit de werkgroep wordt dit gevoel herkend. Een van de volgende bijeenkomsten zal daarom ‘visie’ als onderwerp hebben. Voor die tijd wordt er met de gemeente en de werkgroep een extra bijeenkomst georganiseerd om de gemeentelijke houtskoolschets van de mogelijke hoofdinfrastructuur van het warmtenet nader te bekijken.


Duurzame Haagse Warmte

De Werkgroep Duurzame Haagse Warmte is een samenwerking tussen stichting Duurzaam Den Haag en bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente. Eens in de vijf weken komt de groep bij elkaar om kennis te delen en inspiratie op te doen. Lees op deze pagina meer over de werkgroep en de aangesloten initiatieven. Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht