Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 6 dec. 2019

Een duurzame kerst? Wij hebben vijf tips!

December is aangebroken, Mariah Carey is weer te horen op de radio en Netflix stelt je voor om Home Alone te kijken. Juist, het is alweer bijna kerst.

Deel pagina:

Een duurzame kerst? Wij hebben vijf tips!

Traditiegetrouw halen we alles uit de kast om de kerstsfeer direct na 5 december in huis te krijgen. Iets wat niet mag ontbreken is de kerstboom. Maar wist je dat je met een paar makkelijke tips duurzamer kan genieten van de kerstdagen? Wij geven je hier vijf tips om ook voor, tijdens en na kerst bij te dragen aan een duurzame wereld!

1. Adopteer een kerstboom

Vind je het zonde om een kerstboom in huis te halen en hem na een paar weken weer weg te gooien? Dan is het ook mogelijk om een kerstboom te adopteren. Diverse kwekers bieden de mogelijkheid om zelf een kerstboom uit te zoeken. Als de kerstdagen voorbij zijn, breng je de boom weer terug naar een lokaal ophaalpunt en plant de kweker de boom gewoon weer terug. Op deze manier kan een kerstboom wel zeven jaar meegaan. Geen kweker in de buurt? Rijd er dan niet kilometers voor om, maar koop hem lokaal of haal hem op bij een ophaalpunt.

Bij sommige kwekerijen is het ook mogelijk om het jaar daarop weer dezelfde boom te adopteren. Zo kan je al die jaren genieten van je eigen echte kerstboom. Nadat de kerstboom ‘op’ is, planten de kwekers de bomen permanent in de natuur, zodat ze nog wel 15 jaar CO2 kunnen opvangen.

2. Laat de ‘bewoners’ van de kerstboom buiten

Met een echte kerstboom breng je eigenlijk een beetje natuur in huis. Hierbij horen ook de beestjes die in dit soort bomen leven, zoals spinnen, luizen of andere insecten. Om deze beestjes zoveel mogelijk buiten de deur te houden, is het belangrijk dat je de boom goed uitschudt voor je hem binnen op gaat zetten. Voor de meeste van deze insecten is het in huis te droog en is er te weinig voedsel, dus, zullen ze het niet lang uithouden. Als je echt zeker wil zijn dat ze allemaal uit de boom zijn voordat je hem binnen zet, kan je hem ook nog een dag in de schuur zetten.

De beestjes vormen geen gevaar voor mensen of voor je meubilair. Dus als je kerstboom na het schudden nog een paar bewoners heeft, kan je je boom gewoon veilig binnen neerzetten. Het is dan wel verstandig om de boom niet naast andere planten in je huis neer te zetten. Zo geef je ze niet kans om over te lopen naar een plant waar ze wel van kunnen leven.

3. LED kerstverlichting

Een kerstboom zonder kerstverlichting is als een warmtepomp zonder isolatie, het werkt gewoon nét niet. Niet alleen voor in de kerstboom, maar het liefst op zoveel mogelijk plekken binnen en buiten huis. Omdat het in de winter buiten wat grauwer is, laten we de lampjes soms de hele dag aanstaan. Dit verbruikt een hoop energie. LED verlichting is een perfecte manier om energie én geld te besparen. LED lampen verbruiken veel minder energie dan oudere lampjes.

4. Duurzame kerstversiering

Als je je kerstboom op een duurzame manier wil versieren, haal de versiering dan uit de natuur! Denk bijvoorbeeld aan dennenappels. Deze liggen rond deze tijd van het jaar overal in het bos. Je kan ze thuis versieren met kraaltjes, glitters of plantaardige verf. Je hoeft er daarna alleen nog een touwtje omheen te binden en dan zijn ze er klaar voor om in de boom te hangen. Hartstikke makkelijk en leuk om te doen met kinderen in de buurt.

Het is uiteraard niet de bedoeling nog levende planten mee te nemen uit het bos, dus let op dat je de dennenappels van de grond pakt.

5. Gebruik herbruikbare inpakmaterialen

Een leuke en originele manier om je cadeaus in te pakken is met herbruikbaar inpakpapier. Je kan bijvoorbeeld een leuke doek of sjaal gebruiken om je cadeau in te pakken. In plaats van pakpapier dat je meteen weggooit, geef je er een extra cadeau bij. Als je nog ergens een tijdschriften of posters hebt liggen kan je deze natuurlijk ook gebruiken als inpakpapier. Het ziet er leuk uit, is persoonlijk en duurzaam!

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht