Energie besparen

Ventileren: zo voorkom je schimmel in huis

Vergeet het niet als je je woning hebt geïsoleerd

Veel mensen zijn bezig met het isoleren van hun huis. Bijvoorbeeld met onze pilot raamisolatie. Slim! Want zo bespaar je energie. Maar als je je huis helemaal 'dicht' hebt gemaakt, betekent dat ook dat er minder frisse lucht binnenkomt en er sneller schimmel ontstaat. Vandaar onze tip: blijf goed ventileren in een geïsoleerd huis.

Waarom ventileren?

Op een dag zorg je voor flink wat vocht in de lucht in je huis. Bijvoorbeeld door te douchen, te koken, te ademen of door natte kleding op te hangen. Daarom is ventileren belangrijk. Want alleen door ventilatie kan dit vocht naar buiten toe. Als het vocht niet weg kan ontstaan er vochtige plekken op muren of meubels en kan er schimmel ontstaan. Droge lucht is ook makkelijker te verwarmen. In een goed geventileerd huis, hoef je dus minder te stoken.

Let hierop bij raamisolatie

Heb je raamfolie of een andere manier van raamisolatie op je ramen geplaatst? Voorkom schimmel door het volgende te doen:

  • Zorg er bij het plaatsen van de raamisolatie voor dat de kozijnen volledig zijn afgedicht. Plaats je een frame? Zet deze dan luchtdicht in het kozijn. Zo zal er geen condens meer op het raam ontstaan. Condens zijn de druppels die ontstaan bij een raam omdat er een verschil aan temperatuur is met het raam en de rest van de woning.
  • Kijk ook of de condensgoot schoon is, zodat eventueel condens goed naar buiten kan lopen. Dat is het geultje aan de onderkant van het raam waardoor condens weg kan lopen. Vaak is het gemaakt van aluminium.
  • Kan je niet goed ventileren in huis? Laat dan 1 of 2 ramen met enkelglas vrij van isolatie. Dan kan het condensatievocht hier neerslaan en naar buiten toe lopen.

Zo ventileer je jouw woning

  • Zet de ramen per dag een half uur tegen elkaar open. Bijvoorbeeld in de ochtend voordat je de verwarming aanzet. Hierna kan je de verwarming weer aanzetten. Een droge en schone lucht warmt sneller op, waardoor het binnen snel weer lekker warm is.
  • Zet het liefst altijd een rooster of klepraampje open of een ventilatiesysteem aan. In huis heb je constant verse lucht nodig, om de lucht in huis gezond te houden. Blokkeer deze ventilatieplekken niet en maak roosters regelmatig schoon.
  • Zet als je gaat koken, douchen of de was laat drogen altijd een raam open of de ventilatie aan.
Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht