Nieuws

Waarom stoppen met het gebruik van aardgas in onze woningen?

We zetten de feiten voor je op een rij!

Waarvoor gebruik je aardgas thuis?

95% van de woningen in Nederland zijn aangesloten op het gasnet, en gebruiken dus aardgas. Het grootste deel van dat aardgas, ongeveer 80%, gebruik je voor het verwarmen van je huis. Dat gebeurt met een CV-ketel, die aardgas gebruikt om het water te verwarmen dat door je radiotoren stroomt.

Verder gebruik je aardgas voor het warme water uit de kraan of douche, en natuurlijk vaak ook om op te koken.

Waarom stoppen met het gebruik van aardgas in onze woningen?

  1. Voor een klimaatneutrale stad.
    Momenteel hebben bijna alle woningen in Nederland nog een CV-ketel op aardgas in huis. We koken op gas en verwarmen ons huis ermee. Alles bij elkaar zorgen onze woningen voor een flinke CO2-uitstoot. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt. Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Ongeveer 40% van de huidige CO2-uitstoot komt voor rekening van Haagse woningen en gebouwen. De meeste uitstoot komt vrij door het verwarmen van onze huizen. Alleen als we deze warmtebehoefte gaan verminderen en verduurzamen is het halen van de klimaatdoelstelling mogelijk.
  2. Vanwege de eindigheid van gas; aardgas is een fossiele brandstof en dus niet oneindig bruikbaar.
  3. Er zijn al veel duurzamere manieren van verwarmen en koken; daarom zijn woningen een logische plek om het aardgas te vervangen. Dat betekent ook dat we minder gas uit Groningen gaan winnen. Het beetje aardgas dat we nog wel gebruiken, zetten we liever in de industrie in, waar echt hoge temperaturen nodig zijn en het aardgas dus moeilijker te vervangen is.

Wist je dat…

  • ... we 7 miljoen huishoudens in Nederland hebben, waarvan 95% aardgas gebruikt.
  • ... aardgas gemiddeld 55% van je energierekening bepaalt? Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1.500 kubieke meter gas. Uitgaande van een gasprijs van €0,66 per kubieke meter gas, levert dat een rekening op van € 990. Als je slim met energie omgaat, draag je bij aan een beter klimaat én kun je je energierekening flink verlagen.
  • ... Nederland het enige land is waar op zo'n grote schaal aardgas wordt gebruikt om huizen te verwarmen?
Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht