Groen

Vergroening in Transvaal

Bloeiend Stellenboschplein van start

Dit artikel is geschreven door Merijn Grieken van  Het Haagse Groen

Dozen met plantjes. Vieze handen van de aarde. Zweetdruppels op het voorhoofd. In Transvaal verandert het versteende Stellenboschplein in een groen plein. Bewoners kunnen de komende tijd aangeven wat hun wensen en dromen zijn voor het nieuw te ontwerpen plein. ‘Groen is het meest belangrijk voor een betere wijk.’

‘Hoe ziet jouw Stellenboschplein eruit? Doe mee, experimenteer mee en praat mee’, staat op de poster bij de plantenbakken. De oproep aan bewoners, ondernemers en partners uit de wijk is duidelijk. Zij wonen en leven aan het snikhete en versteende plein dus zij mogen aangeven wat ze belangrijk vinden. Als schot voor de boeg zetten Duurzaam Den Haag samen met de gemeente tijdelijk plantenbakken neer om te laten zien: zó kan het worden.

“Ik kom eraan! Even die plantjes water geven”, roept Zairah Khan van Duurzaam Den Haag, terwijl ze haar emmer leeggiet. Op de stenen van het plein zijn 20 bloembakken en 4 grote boombakken neergezet. Een deel van de plantenbakken werd speciaal ontworpen en op maat gemaakt zodat je er ook op kunt zitten. Het zijn planten- en boombanken. “We zetten het Stellenboschplein in bloei.

Praten met je handen

De plantenbanken zijn een manier om mensen te laten zien wat met deze ruimte mogelijk is. “Het idee is dat mensen kunnen ervaren hoe het is om op een groener plein te zijn. De plantenbanken blijven een jaar staan en ondertussen gaan we in gesprek over de wensen. Die komen in een programma van wensen van de buurt, aangevuld met wensen en eisen van de gemeente. Niet in zaaltjes maar door te praten met je handen, bezig zijn met groen om dat te beleven en te ervaren”, zegt Zairah.

Foto van Zairah (r) en buurtkweker Sonja van Middin

Buurtkwekers

In de bakken staan lokale en biologische plantjes en bloemen, deels gekweekt door buurtkwekers. Zo’n 20 bewoners gaven zich daarvoor op. Onder hen ook zorgcliënten van Middin en kinderen van peuterspeelplek Tusanong. De buurtkwekers ontvingen zaad, aarde, een kweekkast en informatie over het kweken van planten.

“In Suriname kweekte ik al groenten met mijn ouders, dus ik weet een beetje hoe het moet. Thuis, op mijn terras en in de tuin, kweek ik Surinaamse groenten en pepers. Samen met mijn dochter hebben we nu ook plantjes voor het plein gekweekt. Heel leuk”, zegt bewoner Naz. “Groen willen we heel graag hebben in de wijk. Het is goed voor de natuur en de mens, dus ik ben hier heel blij mee.”

Groepsfoto met de buurtkwekers

Transvaal is versteend en heeft weinig groen. In de zomer kan de gevoelstemperatuur flink oplopen en op plekken waar veel steen en weinig groen is, kan regenwater moeilijk de grond instromen. Voor Transvaal is een kansenstudie vergroening gemaakt. Daarin staat op welke plekken er groen bij kan, van grotere projecten tot ‘quick-wins’, plekken die direct vergroend kunnen worden. Zo zijn er al meer dan 100 bomen in Transvaal geplant.

Plein als voortuin

Het Stellenboschplein is het eerste plein in Transvaal dat grondig wordt aangepakt. Hierna volgt het Anna Blamanplein en nog 2 nader te bepalen pleinen. “Een plein is voor wijkbewoners erg belangrijk en voor veel mensen hun voortuin. Ze komen er elke dag. Wat ze nu zien is vooral beton, tegels, grijze massa. Dat kan beter, mooier en moet anders. We willen graag iets maken met groen waar bewoners blij van worden”, zegt Jeroen Visser, programmamanager Transvaal van de gemeente.

Transvaal is investeringsgebied om de wijk te verbeteren; acties staan in het jaarplan 2024 'Voorrang voor Transvaal'. “De wijk krijgt een boost op alle fronten. Van taalonderwijs tot overlast beperken, van hulp bij schulden tot beter geïsoleerde huizen, van afval en schoon tot groen”, zegt Jeroen.

Betere sfeer

Groen is bij de verbetering van de wijk het meest belangrijk. "Als er veel groen is in jouw wijk, voel je je veiliger en gezonder. En planten en bomen kunnen regenwater goed opvangen en zorgen voor verkoeling in de zomer. In de schaduw van een boom kan het wel 3 tot 19 graden koeler aanvoelen. Groen zorgt ook voor een betere gezondheid en gezelligheid. Mensen voelen zich meer verbonden met hun wijk. Je praat sneller met anderen en je zorgt beter voor de buurt. Groen doet dus heel veel", zegt Jeroen. “We willen met alle acties dat de levens van mensen, de toekomst van kinderen, serieus verbetert.”

Menens

Dat het Den Haag menens is met vergroenen blijkt uit het Haagse Actieprogramma Vergroening versteende wijken. Den Haag trekt extra geld uit om de stad te vergroenen. In 2024 is 2,4 miljoen beschikbaar. Dat levert ruim 3 voetbalvelden aan bomen, groene bermen en plantsoenen op. Vooral in versteende wijken van de stad. Op die manier wordt Den Haag klaar voor de toekomst.


Met deze 5 actielijnen gaat gemeente Den Haag vergroenen:

  • Projecten als quickwins en specials uit de kansenstudies vergroening versteende wijken uitvoeren. Daardoor komt er in 2024 in versteende wijken 8.000 m2 extra groen en 100 bomen bij.
  • 100 plekken rond de Centrumring S100 worden de komende jaren vergroend en dat levert in 2025 15.000 m2 extra groen op.
  • Uitvoeren en stimuleren bestaande en nieuwe projecten voor vergroening in andere wijken en verbeteren van groeiplaatsen van bomen. 
  • In versteende wijken worden elk jaar minimaal 150 extra bomen geplant.
  • Bewoners stimuleren om te vergroenen door: met de actie Bomen voor Den Haag elk jaar 1.750 gratis bomen uit te delen, subsidie voor klimaatadaptatie te verstrekken en door Operatie Steenbreek te steunen (tegel eruit, plant erin).

Op de hoogte blijven van Bloeiend Stellenboschplein? Lees verder en houd de posters op het plein in de gaten!

Ik help je graag
Nicolien van der Veer
Bij mij kun je terecht voor: communicatie, bewonersgroepen zichtbaar maken, Bomen voor Den Haag en het Klimaatfonds.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht