Nieuws

Duurzame doeners kwamen samen tijdens de nieuw­jaars­bij­een­komst

Ideeën, verhalen en visies werden gedeeld

Duurzaamheid leeft in onze stad. Dat merkten we weer tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst in januari. Bijna 200 duurzame doeners wisten elkaar goed te vinden. Onder het genot van een vegan hapje van Goed Eten werd er genetwerkt en gezellig geborreld.

Duurzaamheid in Den Haag dit jaar

Wethouder Arjen Kapteijns vertelde over de plannen die hij heeft voor Den Haag in 2023 op het gebied van duurzaamheid. "Ik wil in mijn komende jaren als wethouder grote stappen gaan maken op het gebied van duurzaamheid en dat kan alleen slagen als iedereen die wil mee kán doen en iedereen die kán mee wil doen. Alleen dan lukt het ons om in alle wijken in deze stad voldoende mensen in beweging te krijgen en te houden om de grote veranderingen die noodzakelijk zijn voor elkaar te krijgen.’

De speerpunten van de wethouder

Om die stappen te kunnen zetten formuleerde hij drie speerpunten: “ Het eerste is een rechtvaardige energietransitie. Een voorbeeld daarvan is de straataanpak in Laak waar we huis per huis aanbellen bij mensen met een woning met een slecht energielabel. Om te kijken hoe we deze mensen kunnen helpen met subsidies en andere mogelijkheden die de gemeente te bieden heeft. Die aanpak willen we dit jaar gaan uitbreiden.

Een tweede belangrijk punt is dat we wat aan de stikstofuitstoot willen gaan doen. We zijn een van de weinige grote steden met een Natura-2000 gebied in onze stadsgrenzen. Daar zijn we heel trots op. Maar dat brengt ook verplichtingen met zich mee. We moeten als Den Haag gaan kijken wat we zelf kunnen doen om dat natuurherstel weer op gang te brengen en natuurlijk ook de woonopgave weer mogelijk te maken. Want veel mensen in onze stad hebben behoefte aan betaalbare woningen.

En ten slotte zullen we er veel werk van gaan dat we als stad bestand moeten zijn tegen klimaatverandering. Een stad waar het aangenaam vertoeven is, ook al is het heel heet buiten. En dat na een regenbui de straten niet blank staan. Een mooi voorbeeld is dat Den Haag al twee jaar op rij kampioen van het NK Tegelwippen is geworden. En dat willen we in 2023, het Jaar van het Konijn, weer worden. Dit zijn drie belangrijke punten waar ik dit jaar mee aan de slag ga en dat doe ik samen met jullie en alle mensen in de stad. En ook Duurzaam Den Haag speelt daar een belangrijke rol bij.”

Trots op alle bewoners van Den Haag

Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, complementeerde Arjen Kapteijns: "Arjen heeft het Klimaatpact weer boven tafel gehaald. Dat is een tijdje een beetje verwaarloosd. Daar heb ik zelf ook een rol in gespeeld. Maar ik ben heel blij dat die gezamenlijke dragen en die gezamenlijke visie weer wordt opgepakt, om met elkaar en met al die partijen die het hebben ondertekend om samen aan de slag te gaan om weer naar die ambitie te streven om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dankjewel Arjen daarvoor!"

Joris deelde ook hoe trots hij is op alle bewoners van Den Haag die zich inzetten voor een duurzame stad. Zoals de mensen van de buurtteams, de energiecoaches en alle mensen die hebben meegedaan met Operatie Steenbreek.

Pitches op de zeepkist

De bijeenkomst vond plaats in het voormalige schoolgebouw Helena, op het Van Doeverenplantsoen. Een gebouw waarvan de toekomst onzeker is. De eerste pitch op het traditionele zeepkistje ging over de Energiekas. Een inspirerend plan voor op het dak van precies díe Helena. De initiatiefnemers hebben plannen klaarliggen voor een tropische daktuin met kas die ook plek biedt voor ontmoeting en experimenten.

Ook andere initiatiefnemers hebben hun verhaal gedeeld. Hieronder vind je de contactgegevens:

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht