Nieuws

Stadsgesprek met wethouder: "Er moet nog veel gebeuren"

We kijken terug op een geslaagde avond

Op 11 oktober organiseerden we een stadsgesprek met Arjen Kapteijns, de nieuwe wethouder Duurzaamheid. We blikken terug op een geslaagde avond met meer dan 100 bezoekers.

Kun je verschil maken als wethouder?

Gespreksleider Astrid Feiter vroeg aan wethouder Arjen Kapteijns of hij denkt op deze plek echt een verschil te kunnen maken. "Als je hier geen verschil kan maken dan ben je geen knip voor de neus waard," zei Arjen. Er is volgens hem geen mooier moment dan nu om aan de slag te gaan als wethouder. Nu is er momentum om samen aan de slag te gaan. Ook vindt Arjen dat er echt op alle plekken in de stad gesprekken nodig zijn om te horen wat mensen nodig hebben om mee toe doen met de energietransitie. Bijvoorbeeld voor het isoleren van hun eigen woning.

Klimaatcrisis geen overdreven term

Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, vindt de klimaatcrisis geen overdreven term. Er moet volgens hem veel meer gebeuren. Bijvoorbeeld door met nog meer buurtteams en energiecoaches aan de slag te gaan. Joris wil dat bewoners grip krijgen en invloed kunnen uitoefenen op de energietransitie en andere transities naar een duurzamer leven.

Energiecoaches missen visie

Energiecoaches Lieuwe en Freek hadden meer visie verwacht van de wethouder. "We missen vanuit de gemeente echt een visie voor de wijken. Met meer duidelijkheid over de ontwikkelingen voor elke wijk. De wethouder moet ervoor zorgen dat de regelgeving voor verduurzamen van woningen simpeler is. Het moet bijvoorbeeld veel makkelijker zijn om om goedkeuring te krijgen om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn zo nog meer dingen die op stadsniveau verbeterd kunnen worden om het de bewoners makkelijker te maken."

Ervaringen uit de zaal

Ardi uit Mariahoeve was er de helft van de avond bij. Hij is spontaan naar binnengegaan, hij wilde eigenlijk naar het Filmhuis. "Wat een interessante avond. Veel mensen hebben kritiek op wat de gemeente of de overheid doet qua duurzaamheid. Maar ik denk dat je het moet omdraaien, we moeten de focus leggen op wat wel kan en samen aan de slag gaan. Ik zie vanavond dat veel bewoners wel willen, ze denken mee, doen al van alles en willen verandering."

Een andere bewoner wil graag weten of er vaker stadsgesprekken georganiseerd gaan worden: "Ik vind dit een interessante avond. Wat is Duurzaam Den Haag van plan? Hoe gaan jullie alle partijen in de stad bij elkaar krijgen?"

Er komen meer stadsgesprekken

Duurzaam Den Haag gaat vaker stadsgespreken organiseren. Op verschillende plekken in de stad. Het volgende gesprek zal volledig in het teken staan van energiearmoede. Wil je hier bij zijn? Mis het niet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ik help je graag
Joris Wijsmuller
Bij mij kun je terecht voor: nieuwe samenwerkingen, strategie en directiezaken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht