Energie besparen

'Je brandt alleen op een andere manier je handen.'

Steeds meer restaurants kiezen voor inductie.

Horeca-ondernemer Peter Bik besloot twee jaar geleden om zijn restaurant Zebedeus van het gas af te halen. De voordelen van een gasloze keuken en de nieuwe mogelijkheden van inductie koken waren voor hem een reden om de stap te wagen.

Aan de riviervismarkt, in de gewelven van de grote kerk in Den Haag begon Peter Bik samen met zijn compagnon ruim 20 jaar geleden restaurant Zebedeus. Op deze unieke plek serveren zij een mooie combinatie van vegetarische, veganistische en duurzaam geproduceerde vlees- en visgerechten. Peter zegt zelf “Om meer te bieden voor de bewuste klant zijn we al heel vroeg begonnen met experimenteren met biologische en lokale producten.” Peter voegt toe “Naarmate je ouder wordt word je ook bewuster van duurzaamheid en van de keuzes die je maakt. Als je realistisch kijkt dan zie je hoeveel zaken slecht zijn voor het klimaat, dan moet je je eigenlijk schamen. Dus probeer je hier wat aan te doen.”

Duurzaamheid was echter niet de reden om van het gas af te gaan. “De reden was niet het klimaat maar dat we een kleine keuken hebben. We zitten in een monumentaal pand en de ventilatie is een groot probleem. Zomers werd het daardoor enorm warm in de keuken. We zijn toen gaan zoeken naar een oplossing en op de horecava zijn we in contact gekomen met inductie koken, dat leek ons de ideale oplossing. Het geeft geen stralingswarmte en bovendien is het veel gezonder voor mijn personeel. Peter voegt toe “Het was wel een hele uitdaging om onze chef mee te krijgen, want koken doe je op vuur.” Maar de voordelen voor elektrisch koken bleken sterker dan oude opvattingen,

“Je brandt alleen je handen op een andere manier”.

Toen begon echter een lange weg om daadwerkelijk van het gas te gaan. Het leek allemaal heel eenvoudig. Je vraagt online een offerte aan voor een dikke aansluiting en klaar is Kees. Peter verzucht “We gingen echter een traject in dat uiteindelijk zes maanden heeft geduurd. Tijdens het proces kwamen er een paar tegenvallers die we vooraf niet hadden zien aankomen, vooral de aanleg van de stroom duurde langer dan gedacht. Gelukkig heeft Stedin dat goed opgepakt en zijn ze bezig om een aanpak te ontwikkelen voor ondernemers die van het gas willen.”

Zebedeus is nu geruime tijd van het gas af en Peter ziet inmiddels enkel voordelen. Het is in de keuken aangenaam werken, de chef is er aan gewend en de kosten zijn ongeveer gelijk gebleven.

Peter heeft wel tips voor ondernemers die willen overstappen. Zoek contact met collega ondernemers die de stap al genomen hebben, laat je goed voorlichten en kijk wat je zelf kan doen, dat scheelt een hoop kosten. Bovendien, het wordt steeds betaalbaarder om over te stappen op elektrisch koken. Waar tot voor kort de apparatuur onbetaalbaar was zie je dat het nu steeds goedkoper wordt.

En voor de twijfelaar, ga eerst eens met je chef kijken bij een collega ondernemer om te ervaren hoe het is om op inductie te koken. Dan zie je zelf welke voordelen het heeft.

Ondernemer en ook verduurzamen? Deze handige links wil je niet missen.

Energie Investerings Aftrek

Investeer je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? En wil je daarbij fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Fiscaal voordelig investeren

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  • Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Je komt voor MIA of Vamil in aanmerking als het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen.

Ondersteuning vanuit de gemeente Den Haag Met duurzame oplossingen krijgt uw bedrijf nieuwe kansen. U verlaagt uw kosten en u krijgt er milieubewuste klanten bij. Wilt u duurzaam ondernemen? De gemeente kan hierbij helpen.

Handige bespaartips video’s

In het programma EnergieTips geeft Gerlof Bos slimme tips om het energiegebruik in je horecazaak omlaag te brengen. Bekijk hieronder al zijn handige bespaartips video's.

Topkoks over Inductie koken

Quote: Koken op inductie wordt steeds populairder bij de Nederlandse sterrenrestaurants

AD: Hollandse topkoks zijn al van het gas af

Topkok Pierre Wind: “Kookevolutie dankzij inductie”

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht