Heb jij hét idee voor een circulaire buurthub?
Doe mee met de prijsvraag van STADatelier
Zie jij het al voor je: een bruisende plek in jouw wijk waar materialen en spullen worden hergebruikt, gerepareerd of gedeeld. Waar bewoners en ondernemers samenwerken aan minder afval en meer waarde?
Doe dan mee aan deze ontwerpuitdaging!
Werk in het STADatelier met een team én een groep experts aan jullie plan. Presenteer je idee aan een deskundige jury én de wethouder – en breng jouw ontwerp onder de aandacht tijdens een feestelijke presentatie in Amare.

Waarom meedoen?
- Zet jouw buurt op de kaart met een sterk en creatief idee.
- Werk samen met experts op het gebied van circulariteit, ontwerp en stedelijke ontwikkeling.
- Laat je inspireren door voorbeelden en inzichten van anderen.
- Vergroot je netwerk en ontmoet andere betrokken bewoners en professionals.
- Presenteer jullie concept tijdens een expositie in Amare, voor een breed publiek, waar mensen en organisaties aanwezig zijn die jullie concept potentieel verder kunnen brengen.
Wat ga je doen?
Samen met een team (± 6 personen) ontwerp je een circulaire buurthub. Wat dat precies inhoudt is aan jullie. Je krijgt de ruimte en hulp van experts om na te denken hoe je zo’n plek optimaal kan vormgeven.
Welke functies (inzameling, reparatie, gedeeltelijke verwerking, tijdelijke opslag, verkoop) worden hier gecombineerd? Denk aan een ruimtelijk en sociaal ontwerp, waarbij je rekening houdt met de buurt en de lokale vraag en aanbod van materiaalstromen. Belangrijk: je kiest een buurt of plek uit als casus die jij goed kent.
Een voorbeeld is het Grondstoffenstation aan het Rotterdamse Afrikaanderplein dat in 2024 de Rotterdamse Architectuurprijs kreeg.
Twee momenten (data in juni, begin juli of september):
- Het STADatelier – in juni of begin juli (14:00-18:00 + borrel)
Werk samen aan je ontwerp tijdens een intensieve en inspirerende sessie. Je krijgt input van experts en begeleiding bij het ruimtelijk, circulair en praktisch uitwerken van je idee. Hierbij maak je een creatief (ruimtelijk) ontwerp (bijv. maquette, schets, moodboard) en een pitch. - De presentatie & expositie – begin juli of september
Pitch je ontwerp voor een vakjury en publiek. De ontwerpen worden tentoongesteld én besproken. De jury kiest het plan met de meeste potentie.
Voor wie is dit?
Voor iedereen in Den Haag met ideeën voor een circulaire buurt. Of je nou bewoner, buurtinitiatieven, ontwerper, ondernemer, student of maker bent.
Wat vragen we van je?
- Vorm een team van ± 6 mensen
- Neem actief deel aan het STADatelier en aan de slotpresentatie
Extra informatie voor de prijsvraag:
- Ieder team kan werken aan een concept in een buurt die ze zelf kent, op die manier wordt lokale kennis het beste ingezet;
- Het gaat om zowel huishoudelijk als bedrijfsafval (met name van MKB, maar ook grotere aanbieders die in het gebied actief zijn en een interessante, zuivere stroom kunnen aanbieden of inzamelen);
- De prijsvraag is een hub/station op buurtniveau te ontwerpen, waarbij de buurt het minimale geografische schaalniveau is en de wijk het maximale schaalniveau (dus geen stadsdeel).
- De gemeente reikt een aantal aandachtspunten aan ter inspiratie, zoals textiel, bioafval en afvalinzameling bij hoogbouw.
- Teams zijn vrij om een eigen invalshoek te kiezen, zolang er breed wordt gekeken naar hoe grondstoffen in de wijk worden opgevangen en benut.
Doe mee!
Aanmelding bij voorkeur zo snel mogelijk.
Voorbeelden van lokale circulaire buurthubs & inspiratie:
- Grondstoffen station Rotterdam
- Klimaatdeal Circulaire Buurt Hub (zie pagina 26)
- Programma ‘Circulaire wijken’ Rijkswaterstaat
- Milieu centraal rapport Verkenning naar circulaire wijken
- Leids voorbeeld circulaire hout hub
- Amsterdams voorbeeld van recycling
- Circulaire bouwmarkt en openbare werkplaats Buurman (interview)
- Platform STAD bijeenkomst: Hoe ziet een circulaire stad eruit?

Het STADatelier en de prijsvraag worden georganiseerd door Duurzaam Den Haag, Gemeente Den Haag en Platform STAD.