Energie opwekken en gebruiken

Zo ga je aan de slag met een duurzame VvE

Bewoners kregen gratis advies van een expert

In Den Haag zijn veel VvE’s. We hebben kleine VvE’s met maar twee leden en grote VvE’s met meer dan honderd leden. Allemaal moeten ze keuzes maken over investeringen in hun pand. Ook over duurzaamheid dus. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van dak- en vloerisolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Veel VvE’s weten niet hoe ze moeten beginnen. Daarom helpen wij hen met gratis advies door een expert.

Duwtje in de Rug

Adviseur René l’Herminez is ervaringsdeskundige. Een aantal jaar geleden wilde hij zelf aan de slag met het verduurzamen van zijn VvE in de buurt van Koningsplein. “Ik ben op zoek gegaan naar alle informatie die ik op internet kon vinden. Zo hebben we met mijn VvE heel veel kunnen bereiken. We zijn volledig van het gas af en zelfvoorzienend in energie via de zonnepanelen. Alle appartementen hebben een warmtepomp en hele goede isolatie.” vertelt hij.

Omdat René voor zijn VvE zoveel heeft uitgezocht, kan hij anderen nu goed helpen. Hij weet welke subsidies er zijn, waar je (bijna) rentevrij kunt lenen en welke stappen je het best kunt nemen op elk moment in het proces. René: “Veel VvE’s hebben een duwtje in de rug nodig. Ze willen wel aan de slag met verduurzamen, maar weten niet hoe. Ik help hen om op gang te komen. Daarna kunnen ze het heel goed zelf.”

René l’Herminez is ervaringsdeskundige

Met 84 huishoudens aan de zonnepanelen

Sacha woont in een VvE in de Stationsbuurt met 84 huishoudens. Een deel van deze huishoudens is eigenaar van hun appartement en een deel huurt bij een woningcorporatie. Dat maakt beslissingen nemen met de VvE heel ingewikkeld. “We zijn al een hele tijd bezig met zonnepanelen. Hoe pak je dat aan? Wat kost het? Hoe krijgen we iedereen enthousiast? René heeft ons advies gegeven over deze praktische zaken. Dat maakt het gesprek makkelijker”, vertelt Sacha. Voor haar VvE hebben we informatie verzameld, een enquête opgesteld om meningen op te halen bij alle leden en helpen we de huurders zich te verenigen in een huurdersvereniging.

Verduurzamen met een kleine VvE

In de omgeving van het Koningsplein zitten veel kleine VvE’s. Koen woont in een VvE met twee eigenaren. Van de drie woningen, zijn er twee in beheer van een vastgoedbeheerder. De derde is van Koen. Dat maakt het niet makkelijk om te verduurzamen, legt Koen uit: “René heeft mij praktische tips gegeven en laten zien hoe hij zijn eigen pand heeft verduurzaamd met de VvE. Hij geeft duidelijk inzicht in de verschillende mogelijkheden en de kosten die daarbij horen. Daardoor was het gesprek tijdens de VvE-vergadering een stuk makkelijker te voeren. We gaan in de komende tijd aan de slag met verduurzaming van de ramen en kozijnen. Dat vind ik een mooie eerste stap. Hopelijk gaat de beheerder dan aan ook de slag met hun andere panden in de stad.”

Hoe ga je zelf aan de slag met jouw VvE?

Bekijk de handleiding van René. Die neemt je stap voor stap mee door het proces van verduurzamen. Er zijn ook andere organisaties die je kunnen helpen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een Hou van je Huis winkel. In deze ‘winkels’ zitten adviseurs. Hieronder hebben we een lijstje met handige links.

Veel succes!

Ik help je graag
Joris Wijsmuller
Bij mij kun je terecht voor: nieuwe samenwerkingen, strategie en directiezaken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht