Voedsel

6 x honing uit Den Haag

Ontdek de imkers uit de buurt en geniet van Haagse honing!

Bijen zorgen niet alleen voor de productie van (Haagse) honing, het zijn ook belangrijke bestuivers. Bijen bestuiven de bloemen van allerlei planten en zorgen er voor dat er meer vruchten aan planten en bomen groeien. Zo is de bij ontzettend belangrijk voor de natuur en onze voedsel voorziening, ook in Den Haag! Er zijn verschillende imkers in de stad waar je lokale honing van kan kopen.

Steeds minder wilde bijen

En het zal je vast niet ontgaan zijn dat je steeds minder (wilde) bijen ziet in de stad. Dit komt omdat Den Haag versteend en er steeds minder bloemen en planten zijn met nectar en stuifmeel. Dit hebben bijen nodig voor energie en voortplanting. Bijen kunnen dus niet leven zonder bloemen. En bloemen produceren geen zaad en vruchten als ze niet bestoven zijn.

Draag je steentje bij

Om er voor te zorgen dat de bijen niet uitsterven, kun je zelf al kleine stappen ondernemen. Je kunt wilde bijen aantrekken door te kiezen voor planten die stuifmeel en nectar geven (drachtplanten als krokus, tulp, blauw druifje), te zorgen dat bloeiende planten aanwezig zijn vanaf het voorjaar tot het najaar, nestelgelegenheid te bieden door blokken hout te voorzien van boorgaatjes, een rommelhoekje te creëren met stenen en zand en/of de tuin te voorzien van klimplanten of een heg. Heb jij nog veel stenen in je tuin? Ruil ze dan in voor een gratis plant met Operatie Steenbreek!

Honing uit Den Haag

Maar je kan ook de imker uit je buurt steunen door lokale honing te kopen. Verspreid door heel Den Haag zijn imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt verkocht. Velen van deze imkers zijn lid van de Imkersvereniging Den Haag, wat meteen het eerste adresje is voor lokale honing!

Imkervereniging Den Haag

Iedere 1e zondag van de maand van april t/m oktober, tussen 12-16 uur kan je bij de Leidsestraatweg 51 terecht voor honing en andere producten als kaarsen van bijenwas en honingbonbons.

Haagse Honing

Hier kan je terecht voor 'rauwe' bloemenhoning, oftewel de honing is niet verhit en 100% natuurlijk. En natuurlijk is het zeker, want in de grote tuin van de bijenhouderij wordt getuinierd zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Deze honing koop je op vier verschillende plekken in de stad.

Honing uit de Jacobahof

Wist je dat ze op de kleinschalige kinderboerderij Jacobahof in de Schilderswijk ook een imker hebben? Haar bijen maken ook heerlijke honing die te koop is. Ze verkoopt haar honing vanuit de Jacobahof en bij Lekker Nassuh.

Echte Haagse Honing

Imker Paul Wouters maakt naar eigen zeggen 'Echte Haagse Honing', omdat de bijen alleen in Den Haag rondvliegen. De honing behoudt zijn natuurlijke smaak doordat er na het ‘slingeren’ alleen nog gezeefd wordt. Dus iedereen die benieuwd is of hij Den Haag in een potje honing kan proeven, probeer het uit! Lente Thee en Chocolade in Scheveningen verkoopt Paul zijn honing.

Honing van Clingendael

Lente Thee en Chocolade in Scheveningen verkoopt ook honing van de imker uit Clingendael. Een mooie plek waar de bijtjes door het park vliegen. Een mooi streekproduct en heerlijk voor in je kop thee!

Imker: Hans van Rossen

Nog een andere Haagse imker is Hans van Rossen. De honing van zijn bijen wordt verkocht bij de heerlijke groene oase Pluk in Loosduinen.

Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: onze stadsgesprekken, Haags Klimaatakkoord, communicatie en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht