Energie besparen

100 gratis gordijnen in strijd tegen energiearmoede in Laak

Dankzij hulp van fantastische vrijwilligers, energiecoaches en donateurs

Het Gordijnenproject in Laak heeft 100 gordijnen uitgedeeld in de strijd tegen energiearmoede. Het Gordijnenproject is speciaal voor bewoners die zelf geen dikke gordijnen kunnen betalen. Vrijwillige energiecoaches van Energierijk Laak en Vadercentrum Adam voeren dit samen uit. Het project is bedacht door Energiecoöperatie Moerwijk.

Vrijwilligers Abdelilah en Luba houden hun gemaakte gordijnen vast

Hoe is het gordijnenproject ontstaan

Misschien weet je het nog wel: ruim 1 jaar geleden kregen we van de overheid € 190 korting op onze energierekening. Bewoners van het Statenkwartier bedachten een actie in samenwerking met Energiecoöperatie Moerwijk. Bewoners uit Den Haag die de korting niet nodig hadden, konden het geld doneren. Het geld uit deze donaties moest mensen met energiearmoede helpen op een duurzame manier.

Waarom gordijnen?

Veel huizen in stadsdeel Laak zijn slecht geïsoleerd. Er komt in de winter veel kou van de ramen. Omdat het moeilijk is om huurhuizen te isoleren, zijn dikke gordijnen heel belangrijk. Die houden de kou buiten. Helaas kunnen veel mensen geen dikke gordijnen betalen. Daarom is het gordijnenproject er specifiek voor hen. Als je woning goed geïsoleerd is, kan de kachel lager en bespaar je op je energierekening.

Vrijwilliger Abdelila naast de gordijnstof

Geweldige inzet van vrijwilligers

De energiecoöperatie begon het gordijnenproject eerst in Moerwijk en Zuid-West. Later ging het project ook in Laak van start. In Laak wordt het project gecoördineerd door Marcus Banai in samenwerking met het Vadercentrum Adam. Tijdens het spreekuur van buurtteam Toekomstig Laak in het Vadercentrum kunnen bewoners zich inschrijven voor het gordijnenproject. De inschrijving voor het gordijnenproject wordt gecombineerd met advies van een vrijwillige energiecoach. Deze coach gaat op afspraak op bezoek bij de bewoner. Naast advies over energie besparen, meet de energiecoach dan ook de ramen op waar de gordijnen komen te hangen.

Na het opmeten, geeft de energiecoach de maten door aan de groep vrijwilligers van het repair café van het Vadercentrum. Zij maken de gordijnen op maat. Als deze af zijn, krijgt het klusteam een bericht. Zij maken vervolgens weer een afspraak bij de bewoner om de gordijnen op te hangen. Een geweldige inzet van een grote groep vrijwilligers.


Zonder de hulp van Marcus, Abdelilah, Luba, Bert, Bilal, Patrick, Ramazan, Lloyd, Jolan, Eric, Harry, Ibrahim, Rien, Ram, Ahmet en alle andere vrijwilligers, was het gordijnenproject nooit zo’n succes geweest.

Vrijwilligers brengen radiatorfolie aan

Mijlpaal! 100 gordijnen gemaakt

En nu hebben we een mijlpaal behaald! We hebben al 100 gordijnen opgehangen bij mensen die het echt nodig hebben. En we zijn nog niet klaar, want er staan nog steeds aanmeldingen op de lijst en bewoners kunnen zich nog tot eind mei aanmelden.

Houd je huis en het Vadercentrum warm

Het Gordijnenproject is onderdeel van de campagne ‘Houd je huis en het Vadercentrum warm’. Dit is een initiatief van de energiecoaches van Energierijk Laak en Buurtteam Toekomstig Laak. Eerder is er vanuit deze campagne ook een aantal radiatorventilatoren verloot aan bewoners van Laak. In het Vadercentrum hebben we samen met vrijwilligers van het buurthuis radiatorfolie en -ventilatoren geïnstalleerd.

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht