Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 12 jul. 2018

Wat kan crowdfunding betekenen voor duurzame warmte?

Deel pagina:

Wat kan crowdfunding betekenen voor duurzame warmte?

Digitale media hebben crowdfunding zichtbaar en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Maar crowdfunding bestaat al veel langer. In 1885 kon het vrijheidsbeeld afgemaakt worden dankzij een crowdfunding via de krant. Het is dus niet nieuw. Maar is het iets waar warmte-initiatieven iets aan hebben? Marije Lutgendorff zocht het uit met de Werkgroep Duurzame Haagse Warmte.

De werkgroep heeft inmiddels al aardig wat bijeenkomsten gehad. Iedere bijeenkomst heeft een thema dat aansluit bij de initiatieven. Tussen ‘geothermie’ en ‘isolatie’ lijkt ‘crowdfunding’ een vreemde eend in de bijt. Als manier van financieren is het nog niet eerder ingezet door een van de initiatieven. Het lijkt ook niet heel erg voor de hand te liggen. Of wel?

Een crowdfunding heeft volgens Lutgendorff een aantal voordelen. Volgens haar is het voornaamste voordeel de ‘crowd’ zelf. Bij een goede crowdfunding voelen mensen zich betrokken. En dat is precies wat crowdfunding interessant maakt voor duurzame projecten; het draagvlak wordt zichtbaar.

Dit is interessant voor de aanwezigen. Want hoe krijg je jouw wijkbewoners mee? Dat is precies een van de grote vragen die alle initiatieven hebben. De oren zijn dus gespitst als Lutgendorff uitlegt dat een goede crowdfunding een voorbereidingstijd van drie tot zes maanden heeft. Ze legt uit dat je betrokkenheid kan creëren door te beginnen met kleine vragen. Vragen zoals ‘Wie weet waar ik X kan vinden?’, ‘Wie heeft Y te leen?’, ‘Wat is jullie mening over Z?’ zorgen voor een geïnteresseerde, aangehaakte groep.

Als die groep er is, dan kun je ze vragen om te helpen met de crowdfunding. Zij zijn immers een afspiegeling van je crowd, en dat kun je gebruiken. Lutgendorff noemt twee soorten van hulp: Enerzijds kun je jouw groep vragen om dingen te delen en te plaatsen op social media. Op die manier bereikt de crowdfunding meer mensen. Een andere manier is door telkens de content van de actie te checken bij de groep. Wat vinden zij ervan? Spreekt het ze aan? Gaat dit werken?

Lutgendorff legt de aanwezigen uit dat veel crowdfundings reward based zijn. Oftewel, in ruil voor een storting krijgt de investeerder iets terug. Bij het ontwikkelen van producten is dit vaak simpel: De investeerders krijgen als eerste het product.  Maar hoe zit dat bij duurzame projecten?

Voor iemand met minder kennis van warmte-initiatieven lijkt het moeilijk om een ‘reward’ te bedenken voor investeerders. Maar nog voor Lutgendorff dit kan zeggen, komen de ideeën al uit de groep. Zonnepanelen, energie, besparing op de rekening… de rewards zijn snel bedacht, en ook heel concreet. Crowdfunding lijkt wat dat betreft zich best goed te lenen voor een warmte-initiatief.

Om het idee van crowdfunding wat verder uit te werken, gaat de werkgroep tien minuten in kleine groepjes een project verder uitwerken. Lutgendorff vraagt ze om in te gaan op de vragen ‘Waarom denk jij dat mensen mee gaan doen aan dit project’, ‘Hoe zorg je dat ze enthousiast worden?’ en ‘Wat krijgen ze?’

Na tien minuten zijn er drie relatief concrete crowdfundingprojecten uitgewerkt. Ondanks de haken en ogen die in tien minuten niet opgelost konden worden, past crowdfunding goed bij de ideeën van de werkgroep. Je zou bijvoorbeeld een voorbeeldwoning kunnen bekostigen met crowdfunding, of misschien zelfs wel investeringen in een geothermiebron en/of het bijhorende warmtenet. Hoe zo’n voorbeeldwoning eruitziet, dat is nog verder uit te werken. TimeShare wordt genoemd, zodat mensen kunnen ervaren hoe het is om in een volledig duurzaam huis te wonen. Of wordt het meer een bewoond bezoekerscentrum? Investeren in geothermie en warmtenet vraagt nog veel meer onderzoek en uitwerking. Warm in de Wijk, het buurtinitiatief in de Vruchtenbuurt is daar al een tijdje mee bezig, eerst samen met Alliander DGO, binnenkort verder met Stedin. Buurtenergie Statenkwartier en Energiecooperatie Wateringse Veld zijn net begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. In welke vorm dan ook, een concreet project zoals een voorbeeldwoning, geothermie of warmtenet zou zich in principe goed lenen voor crowdfunding. Dat ontdekken, dat is precies waarvoor de bijeenkomst bedoeld was.


Duurzame Haagse Warmte
De Werkgroep Duurzame Haagse Warmte is een samenwerking tussen stichting Duurzaam Den Haag en bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente. Eens in de vijf weken komt de groep bij elkaar om kennis te delen en inspiratie op te doen. Lees op deze pagina meer over de werkgroep en de aangesloten initiatieven.
 

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht