Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 22 okt. 2020

Collega Linde woont in een living lab voor duurzame innovaties: The Green Village

Lees meer over haar ervaringen

Deel pagina:

Collega Linde woont in een living lab voor duurzame innovaties: The Green Village

Linde Veger (rechts op de foto) is werkzaam bij Duurzaam Den Haag en woont in een zogenaamd living lab; The Green Village op de TU Delft Campus. Dit is een proeftuin waar allerlei duurzame innovaties voor in de stedelijke omgeving worden uitgetest. Zij vertelt in deze blog over haar ervaring. 

Linde: Ik woon in The Green Village. Hier komen verschillende partijen, al dan niet net afgestudeerde Willie Wortels en Einsteins, hun nieuwe technologieën testen, voordat ze deze op de markt brengen. Technologieën op gebied van schone energie, energie besparing en klimaatadaptie wel te verstaan. En om te testen, heb je proefwoningen en proefpersonen nodig.

Warmte uit afvalwater

Samen met nog twee ‘gezinnen’ maak ik deel uit van het project DreamHûs. Dit experiment is een samenwerking tussen WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, Bewonersraad Friesland en The Green Village. We wonen in een blokje standaard nagebouwde jaren 70 huizen, waar er in Nederland héél véél van zijn. Er wordt gekeken hoe je onze woningen in een korte tijd kunt verduurzamen, op een goedkope en voor ons, de bewoners, zo prettig mogelijke manier.

In mijn woning is een zogenaamde Heat-cycle geïnstalleerd. Een soort warmtepomp die de warmte niet uit de lucht, maar uit het afvalwater van je kraan, douche, wc en wasmachine haalt en weer terug voert in het verwarmingssysteem. De verwachting is dat ik 30 tot 40 procent meer rendement van mijn ketel ga krijgen, dus 30 tot 40 % minder gas verbruik.

Met het gebruik van de afwasmachine en de wasmachine spoel je liters water door de afvoer. Uiteraard ook met douchen en de WC doorspoelen. In al dat water, van gemiddeld 28 °C, zit nog veel bruikbare warmte. Dit systeem is dan ook gebaseerd op het hergebruiken van warmte, ofwel  circulaire warmte.

Is waterstof de toekomst?

Er zijn grootste plannen voor het huis van mijn buurvrouw.  Het zal ter zijner tijd namelijk met waterstof verwarmd worden!  Een pilot om uit te testen of en hoe dit in de nabije toekomst op grote schaal ingevoerd kan worden. Hiervoor is een bestaand gasleidingen netwerk nagebouwd. De bedoeling is namelijk in de toekomst de reeds aanwezige netwerken van gasleidingen in de stad hiervoor te gaan gebruiken.

Auto’s op waterstof rijden hier ook al op het terrein rond. Dat deze nog niet op grote schaal door het land rijden en er pas vijf waterstoftankstations zijn in Nederland vind ik opmerkelijk. Dit ligt namelijk niet aan de kwaliteit van de techniek. Maar eerder aan het ingewikkelde samenspel tussen overheid, autobranche/het bedrijfsleven en – last but not least – de consument.

Licht omzetten in elektriciteit

Het project DreamHûs, waar ons blokje huizen deel van is, is slechts één van de innovatie projecten op The Green Village. Op het terrein bevinden zich een kantoor, het Co-Creation Centre, o.a. voor evenementen en vergaderingen, een duurzame villa ‘Prêt a Loger’ genaamd en een aantal tiny houses voor studenten. Ook hier worden experimenten gedaan en uitvindingen getest. Zoals bijvoorbeeld de ‘Power window-physee’, een transparant raam, dat licht omzet in elektriciteit.

HittePlein

Naast het kantoor van The Green Village bevindt zich het HittePlein, waar men onderzoekt hoe je tijdens periodes van enorme hitte de stad minder benauwd en iets koeler kunt krijgen. Hier test men o.a. welke materialen de meeste warmte vast houden en hoeveel graden beplanting de temperatuur kan verlagen.

De duurzame villa ‘Prêt a Loger

De X1 en X3 terrastegels

Vanaf het HittePlein loop je naar de WaterStraat. Hier worden allerlei infiltratie en bergingssystemen getest. Dit om wateroverlast  en watergebrek in de toekomst te voorkomen. Zo liggen er bijvoorbeeld De ‘X1 en de X3 terrastegels’. Tegelmatten, die zorgen dat regenwater door de voegen de bufferruimte aan de onderkant van de tegels inloopt. Hier kan 24 liter water per m2 direct worden opgeslagen en geleidelijk worden afgegeven aan de ondergrond via een drainagesysteem.

Fijn dat onderzoekers, het bedrijfsleven en de overheid  op The Green Village samen kunnen werken aan innovaties. Deze vernieuwende uitvinders en onderzoekers krijgen hier de kans  hun oplossingen te concretiseren en te verbeteren.

Gedragsverandering

Maar naast de onderzoekers, bedrijfsleven en overheid vind ik dat wij consumenten ons best moeten (blijven) doen. Hoe bewuster we worden, hoe meer er geïnvesteerd zal worden in dit soort mooie onderzoeken, naar nieuwe schone duurzame technologieën.

Misschien is dit de reden dat ook op The Green Village er een onderzoek start hoe digitalisering middels een app, kan bijdragen aan gedragsverandering: (https://www.thegreenvillage.org/projects/loft ). Hier gaan TJIP en de vereniging SamenDoen onderzoeken of je duurzaamheid kunt stimuleren, door gewenst gedrag bij bewoners te waarderen met een digitale valuta.

The Green Village

Wil je meer weten over The Green Village en de projecten die je daar kunt bekijken? Check https://www.thegreenvillage.org/ of ga eens langs!

Geschreven door:
Linde Veger 1 Lr
Linde Veger
 -

"Ik ondersteun de projectleiders van Duurzaam Den Haag."

Neem contact op met:
T 070 - 3643070 | giselinde@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht