Groen

Maak jouw tuin na­tuur­vrien­de­lij­ker

Hoe zorg je voor een groene tuin die goed is voor biodiversiteit en onderhoudsvriendelijk is?

Mensen kiezen nogal eens voor een versteende tuin vanuit de gedachte dat die onderhoudsvrij is. Maar ook in een tegeltuin moet onkruid worden weggehaald, meestal ergernis nummer 1. Daarnaast moeten de tegels elk jaar schoongemaakt worden. Een tuin die deels is bestraat met terrassen en paden, en verder is beplant met onderhoudsvriendelijke planten, is niet duurder of bewerkelijker. De truc is om de juiste planten te kiezen. In de brochure Meer groen minder gedoe lees je hoe je aan de slag kunt met een groene tuin die ook nog eens onderhoudsarm is.

Naar een natuurvriendelijke tuin

Het is zaak om van tevoren goed na te denken over hoe je de tuin zo natuurlijk mogelijk kunt maken. Kijk eerst naar de grondsoort en de planten die zich daarop thuis voelen. Die planten zullen beter aanslaan. Hier vind je een overzicht van planten die het aan de kust goed doen.

Let ook op schaduw en zon: muurtjes, hellingen e.d. zijn aan de zonzijde veel warmer dan aan de schaduwzijde. Daar groeien dus andere planten. Door een kunstmatige verhoging te maken, bijvoorbeeld van gebroken tegels, krijg je meer variatie in de beplanting.

In plaats van een schutting kun je kiezen voor een losse of geknipte haag. Vogels kunnen hier nestjes in bouwen of de haag als schuilplaats gebruiken. Ook leveren heesters voedsel in de vorm van bessen.

Voor een losse haag zijn geschikt: liguster, eenstijlige meidoom, hulst, Gelderse roos, venijnboom en botanische rozen.
Voor een geknipte haag zijn geschikt: Spaanse aak, eenstijlige meidoorn, venijnboom, hulst, beuk, haagbeuk en berberissoorten.

Een gezellige tuin vol dieren

Een natuurlijke tuin trekt behalve vogels ook veel bijen, hommels, vlinders en wormen aan. Wormen zorgen ervoor dat de aarde in jouw tuin vruchtbaar blijft. Daarnaast komen er ook andere gezellige gasten op een groene tuin af, zoals egels, kikkers en vogels.

Gebruik géén gif!

Bestrijd zogeheten 'plaagdieren' niet met gif! Spuit je bijvoorbeeld de luizen van je rozen, dan heeft dat ook gevolgen voor de lieveheersbeestjes. Zet je gif in tegen slakken, dan kan dat egels en vogels die slakken eten fataal worden. In een goed aangelegde, natuurlijke tuin houden de nuttige dieren de plaagdieren onder controle, zodat je geen gif nodig hebt. Tuinieren zonder gif is echt niet moeilijk. De brochure Tuinier wijzer vertelt je precies wat je wel en niet kunt doen!

Regenwater opvangen

De belangrijkste drijfveer van Operatie Steenbreek is het ontzien van de riolen en voorkomen van wateroverlast. Doordat in Nederland steeds vaker hevige regenbuien voorkomen, worden de riolen zwaar belast. Zorg dus dat het regenwater dat in je tuin valt in de grond kan zakken. Het regenwater dat op je huis valt, kan je opvangen in een regenton. Regenwater bevat geen kalk en is daarom beter voor de plantjes en het wassen van de auto dan kraanwater. Download de brochure Hemelwater in de tuin om te lezen wat je nog meer met water uit de regenton kunt doen.

De Huisje Boompje Beter app

Wil je jouw huis en/of tuin klimaatbestendig en duurzaam inrichten? Laat je inspireren en stimuleren door de gratis Huisje Boompje Beter app! Zie voor meer informatie huisjeboompjebeter.nl

Meer groen zelf doen

Wil je in jouw eigen woonomgeving meer groen realiseren? Meergroenzelfdoen.nl staat vol tips om met bloemen, planten en struiken de leefomgeving groener en gezelliger te maken.

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht