Groen

Vraag een gratis boom aan!

Ruud, Joosje en Audy gingen je voor

Voor het vierde jaar op rij geven wij samen met gemeente Den Haag 1.750 gratis bomen weg aan bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties om de stad groener en mooier te maken. Vraag ook een boom aan! Ruud, Joosje en Audy gingen je voor. ‘Die bloesem is schitterend!’

‘Mijn landgoedje’. Zo noemt Ruud uit Vrederust zijn tuin van vijftien bij vijf meter. Hij kreeg bomen van de Actie Bomen voor Den Haag. “Oh, het is zo genieten! De appel- en perenboom hebben in bloei gestaan. Die bloesem van wit-roze bloemetjes is schitterend! Als het waait, lijkt het wel sneeuw! Die bomen krijgen van mij een dikke tien.”

Gek op fruit

De appelboom heeft hij vernoemd naar kleindochter Romeetje. “Ik maak soms een babbeltje met de boompjes: ‘Groei maar lekker, doe je best’. Mijn vrouw tikt dan met haar vinger tegen haar voorhoofd. De bomen doen het prima en de vogels zijn gek op het fruit. Die vliegen af en aan. Het is net vakantie in mijn tuin”, lacht Ruud.

Yvonne met haar kleindochter en de boom die naar haar vernoemd is.

Samen planten met kinderen

Joosje (zie hoofdfoto) vroeg een perenboom aan. Die staat in moestuin Nut en Genoegen aan de Meppelweg. Ze plantte de boom samen met de kinderen van haar kinderopvang. “Ik wil ze graag de liefde voor de natuur meegeven. Een boom planten is een geweldige ervaring die ze niet snel vergeten. Als ze over 10 jaar terugkomen, staat de boom er nog. Dat is toch leuk?!”

Audy vindt de Actie Bomen voor Den Haag heel sympathiek.

Japanse Tuin in de maak

Audy uit Leyenburg geniet van de magnolia, Japanse mispel en sierkers. “Sinds ik ben afgekeurd, is tuinieren mijn uitlaatklep. Ik maak achterin een kleine Japanse tuin. Bomen zijn duur en ik heb niet zo’n groot budget. Daarom vind ik de actie Bomen voor Den Haag heel sympathiek.”

Hij maakt zijn tuin diervriendelijk. “Voor de vogels heb ik groenblijvers en voor de bijen plant ik bomen die op verschillende tijden bloeien. Verder heb ik een kleine fruitboomgaard, oranje en rode bessen en een insectenhotel. Ik raad al mijn vrienden aan een boom aan te vragen. Daarmee help je de stad.”

Beter voor de stad

De belangstelling voor de actie van gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag wordt elk jaar groter. In 2021 werden 1.400 bomen uitgedeeld, in 2022 1.500 en in 2023 waren het 2.100 bomen. In totaal dus 5.000 bomen! Hoe meer bomen, hoe beter voor de stad. Een boom maakt je tuin mooier, is goed voor insecten en vogels, geeft schaduw en verkoeling bij warme zomerdagen en slurpt extra water op bij stevige regenval.

De actie Bomen voor Den Haag is onderdeel van het Haagse Actieprogramma van de gemeente. Dit actieprogramma vergroent versteende wijken. Dit helpt om de stad beter tegen veel regen en hete zomers. “Alleen dit jaar leggen we ruim 3 voetbalvelden aan met bomen, groene bermen en plantsoenen. Slechts 40% van de stad is openbare ruimte. De overige 60% zijn achtertuinen, bedrijfsterreinen of sportclubs. Om Den Haag groener te maken, hebben we de hulp van alle Hagenaars keihard nodig”, zegt wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag: “Bewoners uit heel Den Haag kunnen een boom aanvragen. Dit is leuk, makkelijk en heel succesvol: het afgelopen jaar boekten we een record met liefst 2.100 bomen! We hopen vooral dat mensen die in versteende wijken wonen een aanvraag doen. De keuze uit vijftien soorten, waaronder ook vruchtdragende en kleine bomen, biedt alle mogelijkheden!"

Dit artikel is geschreven met medewerking van Merijn Grieken voor Het Haagse Groen.

Ik help je graag
Reena Jagram
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Schilderswijk-Noord, duurzame acties met en voor bewoners en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht