Energie opwekken en gebruiken

Uniek in Den Haag: zonnepanelen voor bewoners met kleine portemonnee

De eerste zonnepanelen voor coöperatie Energierijk Molenwijk

De eerste zonnepanelen voor coöperatie Energierijk Molenwijk zijn op het dak van buurtcentrum Trefpunt Laakhage geïnstalleerd. Buurtgenoten profiteren door deelname aan de coöperatie mee van de energieopbrengst. Het is voor het eerst in Den Haag dat een coöperatie zonnepanelen haalbaar maakt voor bewoners met een kleine portemonnee.

Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie, was bij installatie van de panelen: ‘Ik vind het fantastisch dat mensen samen zo’n mooi buurtcentrum hebben en dat er ingezet is door mensen van deze wijk op verduurzaming. Het allermooiste vind ik dat met dit initiatief ook bewoners die niet veel te besteden hebben van de voordelen van zonnepanelen kunnen gaan genieten.’

Iedereen de kans om te profiteren van zonnepanelen

Joris Wijsmuller, de nieuwe directeur van Duurzaam Den Haag, ziet het initiatief als een voorbeeld: ‘Zonnepanelen zijn meestal voorbehouden aan mensen met een eigen dak en geld om te investeren. Coöperatie Energierijk Molenwijk biedt nu aan huurders zonder eigen dak en met weinig geld tóch de kans om te profiteren van zonnepanelen. Een geweldig bewonersinitiatief dat veel navolging verdient!’

Dat ook bewoners met een kleine portemonnee mee kunnen doen, is mogelijk vanwege het Op Rozen-model waarvan de coöperatie gebruikmaakt. Hierbij leggen deelnemers van een collectief zonproject éénmalig een paar tientjes in. Bij het Op Rozen-model betalen leden gezamenlijk maar 1% van de totale investeringskosten. De coöperatie leent 75-80% van de financiering bij de bank en 19-24% komt binnen via crowdfunding in de vorm van een achtergestelde lening.

Energiecoöperatie Molenwijk

Bewoners enthousiast: alle zonnepanelen al vergeven

In Molenwijk betalen bewoners eenmalig een bedrag van € 25,-. Dat is ongeveer het bedrag dat ze vervolgens vijftien jaar lang jaarlijks bijgeschreven krijgen op hun rekening, als opbrengst van de opgewekte stroom. Het enthousiasme onder bewoners om deel te nemen is groot: alle 52 zonnepanelen op Laakhage zijn al verdeeld. Naar verwachting wordt medio juni gestart met het installeren van nog eens ruim 150 zonnepanelen op Sporthal Lipa.

Bijzonder en belangrijk project

Zowel stichting Duurzaam Den Haag als gemeente Den Haag hebben zich ingezet om dit project te laten slagen. ‘Duurzaam Den Haag vult steeds precies de organisatie en kennis aan die wij als buurtteam en startende coöperatie nodig hebben. Tel daarbij de steun van gemeente Den Haag op, met het beschikbaar stellen van het dak en middelen en dan zie je maar wat voor mooie dingen we gezamenlijk kunnen fixen!’, aldus Joey van Loo, voorzitter van de coöperatie. De vreugde bij de coöperatie is groot nu de eerste panelen liggen.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht