Nieuws

Duurzaam ondernemen: hoe ziet dat er vandaag én in de toekomst uit?

We vroegen ondernemers die het al doen tijdens ons stadsgesprek

Op maandag 30 oktober organiseerden we een stadgesprek over duurzaam ondernemen in het Atrium van het stadhuis. Voor een klimaatneutrale stad in 2030 hebben we zowel bewoners als ondernemers nodig. Om ondernemers te inspireren hadden we vier sprekers uitgenodigd met uiteenlopende, maar zeer boeiende verhalen.

Lector in de betekeniseconomie Kees Klomp

We begonnen het stadsgesprek met een lezing van lector in de Betekeniseconomie Kees Klomp aan de Hogeschool van Rotterdam. Kees is een bevlogen verteller die ons meenam in hoe we het verhaal over onze huidige economie (waarin het draait om egocentrische waarden als winst en groei) moeten aanpassen in een nieuw verhaal. Eentje waarin het draait om dé universele menselijke basisbehoefte om ‘van betekenis te zijn’ voor de ander. Om deze omslag te maken is een compleet andere manier van denken nodig. Dit moet volgens de lector al beginnen met de lesstof die economiestudenten krijgen voorgeschoteld. In deze video legt Kees dit kort uit.

Panelgesprek

Hierna was het de beurt aan ons panel om met praktijkvoorbeelden te laten zien dat het nu al anders kan. Aan tafel zat Menno Rubbens. Menno is ontwikkelaar/architect/directeur bij cepezedprojects. Menno en zijn partners proberen gebouwen zo te ontwikkelen dat deze passen in een circulaire economie waarbij geen grondstoffen of materialen verloren gaan. In januari 2023 namen zij het Zuiderstrandtheater over van de gemeente Den Haag. Het casco en de onderdelen van dit theater verhuizen naar Oss, waar ze samen met onderdelen en een bestaande theaterzaal worden gebruikt voor de bouw van het nieuwe Cultureel Centrum.

Naast Menno zat Mireille Geijsen, oprichter van de sociale onderneming i-did. De onderneming maakt van oud textiel - zoals bedrijfskleding- gerecycled vilt. In de ateliers in Utrecht en Den Haag werken deelnemers zelfstandig mee om van het gerecycled vilt prachtige tassen, interieur en accessoires te produceren. Het doel: niet maximale winst, maar maximale impact. Mireille werkt met mensen die nooit of lang niet hebben gewerkt. En terwijl ze met haar bedrijf toekomst gericht bezig is, loopt ook zij tegen problemen van nu aan: personeelstekort.

Ook te gast was Judith van der Meer. Zij onderneemt als zelfstandige op een veel kleinere schaal, maar ook met een belangrijke visie: er zijn al genoeg grondstoffen om mee te werken. Als Interieurontwerper en meubelmaker maakt Judith al ruim 20 jaar schitterende objecten van bestaand materiaal. Judith merkte op dat er steeds meer begrip is voor haar werk. Waar klanten voorheen dachten dat tweedehands goedkoper was, waarderen ze de arbeid en materialen van Judith een stuk hoger.

De zeepkipst

Tijdens de stadsgesprekken van Duurzaam Den Haag krijgen bewoners de mogelijkheid om een duurzaam idee te delen of een oproep te doen. Je vindt ze hier.

• Pim Wijnakker sprak over zijn bedrijf regenwatertoilet

• Lennard van der Poel sprak over het spel 2CNTS. Swap mee tegen CO2! Veel woon-werk verkeer vindt nog plaats met de auto terwijl er genoeg alternatieven zijn. Hoe krijgen we medewerkers zo ver om wat vaker van bijvoorbeeld de auto naar de fiets te swappen. 2CNTS heeft hiervoor een spel gemaakt dat binnen bedrijven gespeeld kan worden maar ook hier met elkaar: www.2cnts.nl

Duurzaam Den Haag organiseert vaker stadsgespreken. Op verschillende plekken in de stad. Wil je hier bij zijn? Mis het niet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: onze stadsgesprekken, Haags Klimaatakkoord, communicatie en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht