Energie besparen

Mariahoeve: Samen naar een doel vanuit een integrale aanpak

De energietransitie biedt een mogelijkheid om mee te denken. Het is een kans die moet je pakken.

In Mariahoeve is het gasnet verouderd. Met het oog op de klimaatdoelstellingen van Den Haag wordt dit gasnet niet vernieuwd. Er moet dus een andere oplossing gevonden worden. Dat maakt deze wijk bij uitstek geschikt als focuswijk in de voorbereiding naar de energietransitie. In Mariahoeve heeft de gemeente de regie hierover. Maar wat gebeurt er bij de bewoners?

Elly Rijnierse woont inmiddels drie jaar in Mariahoeve. Ze kocht met haar man een kavel, en ze bouwden hier hun eigen huis. Tussen hun woning en een van de flats uit Mariahoeve ligt een groenstrook. Deze groenstrook is erg kaal, en Elly bracht dit in bij het wijkberaad. Wat begon als een klacht veranderde in een gezamenlijk initiatief van bewoners rond die groenstrook, met een vlinderpad als doel. Elly hielp vervolgens in een werkgroep van het wijkberaad met het organiseren van het duurzaamheidsfestival van Mariahoeve. Hier hoorde ze dat Mariahoeve snel van het gas af zal gaan. Nu zoekt ze naar manieren voor bewoners om te participeren in de energietransitie.

Elly: Als je niets doet, dan gebeurt er niets. Dat geldt ook als we kijken naar de energietransitie. De kans is niet heel groot dat we als bewoners alles precies zo krijgen als we willen. Maar als wij als bewoners niet van ons laten horen, dan weten we zeker dat er niet geluisterd wordt naar onze wensen. De energietransitie biedt een mogelijkheid om vóóraf mee te denken. Het is een kans, en die kans moet je pakken.

Integraal

Elly: Alles wat ik doe, doe ik in samenwerking met het wijkberaad. Zij kennen de wijk, en uiteindelijk gaat het erom dat we samen ergens voor gaan. Voor mij is het verhaal van de energietransitie veel groter dan alleen ‘van het gas af’. Er gaat ook veel gebouwd worden. Hoe duurzaam gaan we dat doen? Tegelijk willen we dat de wijk groen blijft. Kunnen we dit combineren met de energietransitie? Zo wordt de energietransitie een kans om gebiedsontwikkeling integraal aan te pakken. Het gaat om samen durven dromen en samen plannen maken. In deze wijk leeft van alles. Er zit een positieve kracht in gedeelde waardes. Er leeft ook een negatieve kant in de vorm van frustratie. Dat zijn twee krachtige vormen van energie die we kunnen aanboren om iets voor elkaar te krijgen.

Kracht in de wijk

Elly: Ik vergelijk het wel eens met de zandmotor in Kijkduin. In plaats van telkens nieuw zand op het strand te storten, wordt er gebruik gemaakt van de bestaande natuurkrachten om het zand aan te vullen. De natuur legt nu zelf het zand op de juiste plek. Er wordt over nagedacht hoe energie, de stroming, het systeem en de vorm van de zandmotor elkaar versterken. Op die manier kijk ik ook naar de wijk. Er zit energie en kracht in de wijk, dus maak daar ruimte voor. Om dat te doen, moeten we veel ruimer kijken dan alleen naar de energietransitie. Dan moet je vinden wat de wijk bindt, maar ook hoe bewoners kunnen samenwerken met de gemeente en investeerders, om het gewenste resultaat te krijgen.

Verbinding

Elly: Uiteindelijk moeten wij, de bewoners toch meebetalen aan de energietransitie. Daarom is het zo belangrijk dat wij de kans om invloed te hebben, aanpakken. Dan betalen we in ieder geval aan iets waar we zelf achter staan. Maar om invloed te hebben, moet je kunnen schakelen tussen het politieke spel en heel concreet aanpakken. Niemand kan dat alleen, ik ook niet. Maar we hebben samen in de wijk, en de stad, alles wat we nodig hebben. We hebben concrete types, die bijvoorbeeld bezig zijn met een corporatie voor zonnepanelen. Ik ben zelf meer iemand die de verschillende werelden verbindt, ik vind het leuk om te schakelen tussen politiek en projecten. Ik krijg energie van het schakelen tussen lokale initiatieven en de ontwikkelingen in de gemeente, het land of zelfs nog breder.

Samen naar een doel

Elly: Samenwerken gaat het beste als je samen een doel hebt. En als je het gevoel hebt dat het een kans van slagen heeft. De energietransitie is op zich geen doel dat mensen in de wijk bindt. Wat houdt mensen dan wel bezig? Waar zouden mensen energie in willen steken? Ideaal zou zijn als we van grote groepen mensen in de wijk zouden weten hoe ze zouden willen dat hun wijk er uit zou zien, maar ook waar ze bang voor zijn of wat hen frustreert. En dat kunnen vertalen naar een heldere visie voor de wijk. Als er nu toch grote investeringen gedaan moeten worden, laten we dan samenwerken om die visie waar te maken!

Ik help je graag
Amber van der Lans
Bij mij kun je terecht voor: energiebesparen, circulariteit en de wijk Moerwijk.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht