Groen

De groenste daktuin van Den Haag

Thierry en Eva besloten na een lekkage het meteen goed en duurzaam aan te pakken

Thierry en Eva wonen nu zes jaar in hun eengezins-tussenwoning aan de Veenkade. Drie jaar geleden moest het dak van de aanbouw op de begane grond vervangen worden vanwege een lekkage. Omdat ze al een aantal jaar geïnteresseerd waren in een groen dak, besloten ze dit moment aan te grijpen en het meteen goed en duurzaam te doen: met dakisolatie en een daktuin. En dat ziet er prachtig uit!

Het verhaal van Thierry en Eva

Thierry: “Het dak van de uitbouw op de begane grond lekte en was aan vervanging toe. We waren al langere tijd geïnteresseerd in het aanleggen van een groen dak, omdat ons kleine balkon op de 1e etage een plek was waar we niet veel aan hadden. Tijdens een buurtmarkt in het Zeeheldenkwartier zijn we in contact gekomen met de Dakdokters. Die hebben ons enorm geholpen door te laten zien wat er allemaal mogelijk is met een groen dak.”

Eva: “We zijn enorm geïnspireerd door hun visie op daktuinen. Waarom een sedum mat neerleggen als je het dak ook zo sterk kunt maken dat je er ook een paar kuub aarde op kan storten? Ik heb de daktuin vervolgens zelf ontworpen en rekening gehouden met de plek waar de eerste zonnestralen verschijnen en de laatste van de dag verdwijnen. Daar staan plateaus waar precies twee stoelen op passen. Zo kunnen we altijd lekker in de zon zitten.”

Het balkon was voorheen omringd door houten schuttingen; een warm stadshok waar het niet prettig was om lang te zitten. De aarde en planten zorgen nu voor een veel prettiger klimaat, onder het dak én op het dak.

Thierry: “De temperatuur in de aanbouw op de begane vloer, waar Eva graag schildert, is nu veel constanter. Ook hebben we geen last meer van lekkages. En het balkon is nu echt een stadsoase waar we heel graag zitten. De planten en aarde regulieren de temperatuur en de bloemen trekken bijen, vlinders en vogels aan. Voorheen hadden we veel meer werk aan ons balkon met die paar potten planten die we in de zomer bijna elke dag water moesten geven. Omdat er nu meer aarde ligt (wat water vasthoudt), heeft de tuin bijna geen onderhoud nodig op wat snoeiwerk na.”

Eva: “Het aanleggen van de tuin kostte inclusief planten € 3.500,-, dankzij het hergebruik van het hout en veel werk zelf doen. Dit is een goede investering voor het huis, dat door de daktuin in waarde is gestegen. Het was het meer dan waard, we hebben er elke dag plezier van.”

Thierry en Eva met hun daktuin

Tips

  • Wil je ook een daktuin? Check de subsidieregeling bij de gemeente (die kan ieder jaar veranderen)
  • Ga goed na wat je wil en wat er mogelijk is en schakel een professional in!
Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht