Nieuws

5 tips voor een duurzame vakantie

Hoera! Het is zomervakantie. Tips om ook op je strandbedje bij te dragen aan een duurzame wereld.

De tijd van zon, zee, strand en een cocktail in je hand is aangebroken, het is zomervakantie. Dit betekent dat bijna driekwart van de Nederlanders de komende weken richting hun vakantieadres gaat. Of dit nou de de camping in Zuid-Frankrijk of een citytrip naar Barcelona is, we willen nog wel eens onze duurzame gebruiken van thuis vergeten als we op vakantie zijn. Gedachten even helemaal op nul en volledig ontspannen, logisch natuurlijk.

Hier geven we je vijf duurzame tips om op je bestemming, voor en tijdens je reis te gebruiken. Op deze manier draag ook jij op je vakantie bij aan een duurzamere wereld, mét cocktail in de hand!

1. Voorkom sluipverbruik thuis

Je rijdt net de grens met Frankrijk over en het schiet je binnen, je bent de verwarming vergeten uit te zetten. Veel vakantiegangers vergeten hun apparaten of verwarming uit te schakelen of om hun stekkers uit de stopcontacten te halen. Alle apparaten die nog aanstaan verbruiken elektriciteit en gas, terwijl er niemand gebruik van maakt. Dus voordat je de deur achter je dichttrekt, check of alles uitstaat, je koelkast en vriezer leeg en schoon zijn, de kranen dicht zijn en de verwarming uit staat.

2. Kies de manier van reizen naar je bestemming zorgvuldig

We vliegen als samenleving alleen maar meer, terwijl vliegen de meest vervuilende manier van reizen is op korte afstand. Dus als je de bestemming aan het uitzoeken bent, bedenk dan goed op welke manier je daar kunt komen. Hier zijn een aantal tips om je transportmiddel te kiezen:

  • Neem binnen Europa het liefst de trein of de bus. Vliegen is op korte afstanden de meest vervuilende manier, namelijk bijna 10 x zo vervuilend als met de hogesnelheidslijn (HSL). Denk bijvoorbeeld een keer aan interrailen! Zo kun je heel veel van Europa ontdekken.
  • Ga eens op vakantie in Nederland! Ons land heeft ontzettend veel mooie natuur te bieden, dus wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

3. Kies eens voor kamperen, bij voorkeur op een eco-camping

Als je gaat kamperen, ben je lekker buiten en dus ook actief bezig. Veel wandelen, fietsen en af en toe met de auto. Dit bespaart ontzettend veel uitstoot t.o.v. een vliegvakantie. Daarnaast zijn er veel campings die rekening houden met het klimaat. Het afval wordt gescheiden, energie wordt opgewekt met zonne-energie, er zijn waterbesparende douches en er is energiezuinige verlichting. Check dus goed of jouw camping een eco-keurmerk heeft.

4. Neem je duurzame handelen mee in je koffer

Je duurzame handelen van thuis kan ook prima op je vakantieadres. Dus als je de deur uitgaat van je vakantiehuisje, zet dan de lampen uit, trek je iPhone oplader uit het stopcontact en zet de airconditioning uit. Daarnaast is het in veel landen gebruikelijk om afval te scheiden, dus doe dat vooral! Koop daarnaast je fruit en groenten lokaal en kies eens voor een groentespies of vleesvervanger in plaats van vlees op de BBQ.

5. Ga respectvol om met de natuur en kies hier je activiteiten op uit

Er zijn in veel landen activiteiten te doen bij organisaties die bijdragen aan natuurbehoud. Door activiteiten te boeken bij deze organisaties, draag je zelf ook bij aan hun doelen. Ga je bijvoorbeeld dolfijnen spotten, kies dan voor een organisatie die respectvol omgaat met de dieren en die onderzoek doet naar de bescherming en het behoud ervan.

Ik help je graag
Jessica Smit
Bij mij kun je terecht voor: online communicatie en alle communicatie rondom groene projecten.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht