Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Verbinden door vergroenen?

Kunnen we door te verduurzamen ook depolariseren en verbinden?

Waar: Wijnhaven 88 Den Haag 2511GA
energie
centrum

Deel pagina:

Verbinden door vergroenen?

Politici waarschuwen steeds vaker: ‘De energietransitie vergroot de kloof tussen mensen in de samenleving.’ Maar is dat onvermijdelijk zo? In de vierde aflevering van de debatserie Wie is wij? onderzoekt De Tussenruimte of we, door te verduurzamen, ook kunnen depolariseren en verbinden.

Zorgwekkende ontwikkelingen als polarisatie en klimaatverandering doen de gevoelstemperatuur stijgen. Maar in de wiskunde is -1 x -1 altijd + 1. Zou dat niet ook voor de klimaatproblematiek en polarisatie kunnen gelden? Het gevecht tegen de klimaatverandering kun je vergelijken met de strijd tegen het water door onze voorvaderen. Een gigantische uitdaging die alleen in gezamenlijkheid kan worden overwonnen.

Wie goed kijkt, ziet ze overal: bewoners die gezamenlijk hun buurt vergroenen, kunstenaars en ondernemers die met elkaar verduurzamen, organisaties die samen optrekken om lokale transities in gang te zetten. Het zijn klimaatinitiatieven die nog klein en (soms) kwetsbaar zijn, maar ook krachtig, origineel en onweerstaanbaar besmettelijk.
 
Op woensdag 13 maart presenteert De Tussenruimte vijf voorbeelden. Samen met deze duurzaamheidspioniers en buurtinitiatieven onderzoeken we wat die klimaatsamenwerking deed ontstaan. Wat zijn de belemmeringen? Hoe kan de overheid bijspringen? Hoe betrek je er andere groepen bij en maak je er een beweging van? Ofwel: hoe kan de energietransitie juist depolariseren en verbinden?

Waar en wanneer? Woensdag 13 maart 17.30 tot 19.00 – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? Op de dag dat het PBL de langverwachte doorrekening van de kabinetsklimaatdoelstellingen presenteert, stelt de Tussenruimte alvast een hoger doel: Hoe zetten we de energietransitie in om te depolariseren en verbinden? Vijf verbindende groene initiatieven presenteren zich. Daarna bespreken we de haken en ogen, en kansen en uitdagingen in een tafelgesprek.

Met wie?

  • Daan Sillen, onderzoeker van het instituut voor duurzaamheidstransities DRIFT van de Erasmusuniversiteit over buurten in Europa waar men verbindt door te vergroenen. 
  • Luuk Wiehink, kunstenaar en ondernemer, die mensen in een wijk in Arnhem tot elkaar brengt met Groenewijkstroom.
  • Willem Jansen van Geloven in Groen dat met verschillende geloofsgroepen in Den Haag werkt aan verduurzaming van hun gebedsgebouw.
  • Tom Golder van Duurzaam Den Haag over de uitdagingen bij samen vergroenen in de multiculturele Molenwijk
  • Peter van Vendeloo van Buurkracht, een nationaal platform dat burgers lokaal verbindt in de klimaattransitie. 
  • Gespreksleider: Bas Mesters, schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer en programmamaker van de Tussenruimte.


Aanmelden

Klik hier


Evenement website

Meer evenementen

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht