Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Eerlijke bloemen in Den Haag

Kiezen voor duurzame of biologische bloemen van het seizoen is de meest ‘blije’ keuze die je als consument kunt maken.

Eerlijke bloemen in Den Haag

Bij een feestje hoort natuurlijk een mooie bos, eerlijke bloemen. Maar waar kan je deze in de stad kopen? De werkgroep Fairtrade Den Haag zocht het voor je uit en komt met de Lijst van Eerlijke Bloemisten in Den Haag:

NAAM

ADRES

WEBSITE

ALPINA

Kneuterdijk 9 en Frederik Hendriklaan 296

www.alpin.nl

Bloemenwinkel De Iris

Laan van Meerdervoort 594

www.irisbloemen.nl
Heemskerk Bloemisten

Bankastraat 70

www.heemskerk-bloemisten.nl

Regina Bloemsierkunst

Laan van Nieuwoost Indië 36 A

www.regina.nl


Deze lijst is samengesteld aan de hand van de Fair Flowers Fair Plants en de Barometer Duurzame Bloemist.

Een lokaal, biologisch boeket uit bijvoorbeeld het Westland of Bollenstreek is natuurlijk ook prima.

Seizoensbloemenkalender

Kiezen voor duurzame of biologische bloemen van het seizoen is de meest ‘blije’ keuze die je als consument kunt maken. Dankzij deze seizoensbloemenkalender weet je welke bloemen op welk moment van nature bloeien.

Eerlijke Bloemengids

In de Eerlijke Bloemengids van de campagne Power of the Fair Trade Flower (van Hivos) vind je winkels die eerlijke bloemen verkopen en deze bloemen zichtbaar aanbieden voor de consument.

Wat zijn eerlijke bloemen? Onder eerlijke bloemen verstaat Hivos bloemen die duurzaam en sociaal verantwoord zijn geteeld. Keurmerken bieden daarvoor een indicatie. Op gecertificeerde kwekerijen zijn de arbeidsomstandigheden in de regel beter dan op niet-gecertificeerde kwekerijen. Ook nemen bedrijven met een keurmerk maatregelen om het milieu te beschermen. Kwekers komen in aanmerking voor een keurmerk wanneer zij voldoen aan bepaalde eisen ten aanzien van mens en milieu. Deze kwekerijen hebben veelal minimaal één sociaal (eerlijk) en milieu (duurzaam) keurmerk.

Voor de werkneemsters betekent het dat de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) onderdeel zijn van hun arbeidsomstandigheden. Belangrijke aspecten zijn het betalen van een minimumloon en het garanderen van een gezonde en veilige werkomgeving zonder blootstelling aan schadelijke bestrijdingsmiddelen. Vanwege het grote aantal vrouwelijke medewerkers wordt van sociaal verantwoorde kwekers ook een actief beleid verwacht om seksueel misbruik uit te bannen.

Ook wordt op deze kwekerijen rekening gehouden met rechten op het gebied van zwangerschapsverlof, werknemers kunnen meepraten in werknemersverenigingen en er wordt gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van werknemers.


Barometer Duurzame Bloemist

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijk en officieel keurmerk waarmee de bloemist aantoont dat zijn assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer is. Door middel van een puntensysteem kan de bloemist zich onderscheiden met een brons, zilver of goud certificaat. Voor certificering moet een bloemist voldoen aan verplichte eisen en een minimaal aantal te behalen punten halen op het gebied van: duurzaam assortiment planten en bloemen, afvalscheiding en verpakking, duurzame energie, milieuvriendelijke schoonmaak, duurzaam vervoer en zorg voor medewerkers.

Fair Flowers Fair Plants

Fair Flowers Fair Plants is een keurmerk, een label, dat hangt aan bloemen en planten afkomstig van kwekers, die voldoen aan de hoogste eisen. Eisen op het gebied van milieu en personeel. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, hygiëne en veiligheid.

Fair Flowers Fair Plants worden overal ter wereld geproduceerd en zijn te koop in verschillende landen in Europa. Ieder land kent zo zijn eigen richtlijnen. Internationale organisaties voor kwekers en handelaren, vakbonden, milieu- en mensenrechtenorganisaties hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van Fair Flowers Fair Plants. Dit heeft ertoe geleid dat de kwekers die deelnemen allen zijn gecertificeerd conform MPS-A (de hoogst haalbare milieuregistratie) en SQ (socially qualified), hiermee borgen de kwekers hun werkwijze op het gebied van arbeid. Zo wordt jaarlijks gecontroleerd of onder andere de juiste lonen worden betaald, de medewerkers de juiste instructies hebben en de juiste voorzieningen op de kwekerij aanwezig zijn.

Fairtrade: samen bouwen aan een duurzame toekomst

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Duurzaam Den Haag zet zich samen met Fairtrade Den Haag, een werkgroep met enthousiaste vrijwilligers, in voor eerlijke handel en een duurzame toekomst. Dankzij deze inzet mag Den Haag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen. Deze titel geeft aan dat de lokale overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners samen zorgen voor meer eerlijke handel.


Contact

Wil je meer informatie over de werkgroep Fairtrade Den Haag of de actie Eerlijke Bloemisten? Neem dan contact op met projectleider Amber van der Lans: amber@duurzaamdenhaag.nl of 070 8209205.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht