Wat kun je als ondernemer doen met energie?
Wat kun je als ondernemer doen met energie? Veel! Allereerst natuurlijk besparen. Met maatregelen zoals ledverlichting en isolatie in je bedrijfsruimte kun je aan grote slag slaan. De terugverdientijd is vaak kort omdat er vaak investeringsregelingen van toepassing zijn. Door de Energie-investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) valt de daadwerkelijke investering een stuk lager uit.
Ook zelf opwekken van duurzame energie is heel interessant voor ondernemers. Vaak kun je in coöperatie met de buurt mooie resultaten bereiken. Zoals Aegon heeft gedaan met Groen Hofzicht, zonnepanelen voor de buurt. Tenslotte kan je klimaatneutraal ondernemen door je CO2 te compenseren via ons Klimaatfonds.
Circulair ondernemen is de toekomst. Maar hoe werkt het? In een circulaire economie gaan grondstoffen in kringlopen door het systeem. Dat is dus anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin we grondstoffen delven en de producten aan het einde van hun levensduur weggooien.
Er zijn heel veel mooie voorbeelden van circulair ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan de vloerbedekking van Desso en ‘van koffieprut naar oesterzwam’. De circulaire economie vereist een nieuwe manier van denken.
De nadruk ligt op het voorkomen van afval en verspilling. Daardoor zal je als ondernemer anders moeten nadenken over je businessmodel en je samenwerking met anderen. 100 circulaire voorbeelden staan in The blue economy van Gunter Pauli en op Futureproof.
Voor veel producten van fossiele stoffen is inmiddels een alternatief, zoals biologisch afbreekbaar of hernieuwbaar materiaal. Welke biologische of hernieuwbare grondstoffen zijn voor jouw bedrijf interessant? Kijk eens naar biologisch afbreekbare koffiekopjes (Biological solutions), duurzame kantoorartikelen (Heering Office) of naar de ervaring met elektrisch rijden van ondernemers (Maison Kelder). Op Futureproof vind je nog meer inspiratie.
Door als ondernemer te kiezen voor lokale producten en diensten stimuleer je de lokale economie. Duurzaam Den Haag vindt dit belangrijk. Wij steunen de lokale economie door ondernemers uit Den Haag met elkaar te verbinden en zichtbaar te maken. Zo creëren we lokaal werk in Den Haag. Voor Haagse bedrijven, van Haagse bedrijven. Doe ook mee en laat ons weten wat je nodig of te bieden hebt! Mail naar info@duurzaamdenhaag.nl.
Den Haag mag zich sinds 2016 Fairtrade Gemeente noemen. Als ondernemer kun jij ook eenvoudig Fair Trade-vriendelijk aan de slag. Door bijvoorbeeld Fair Trade koffie, thee en suiker in te kopen. Veel winkels in Den Haag bieden al Fair Trade producten aan. Fair Trade inkopen betekent als bedrijf iets voor een ander bedrijf doen. Je helpt zo anderen aan zekerheid en een eerlijk loon.
Met duurzaam ondernemen kun je ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, water en leefbaarheid van de stad. Groene ruimtes in de stad zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier. Maar het is ook belangrijk voor de afwatering in de stad.
Je kunt je eigen buitenruimte vergroenen, door tegels te vervangen door planten. Of je kunt participeren in groenprojecten in het kader van de CO2-prestatieladder. Ook kun je meedoen met de groene make-over, waarbij we de omgeving van maatschappelijke organisaties vergroenen. (Den Haag doet Duurzaam Dag).
Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.
Stuur een bericht