Energie opwekken en gebruiken

Zonnepanelen in Den Haag

Alle antwoorden op de vragen uit de netwerkbijeenkomst over zonnepanelen in Den Haag

Zelf je eigen schone energie opwekken kan je doen door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Als je een koophuis hebt met dak in de zon, dan is het een leuk project om dit zelf te regelen. En als je huurt, of je met jouw koophuis lid bent van een VvE, dan zijn er ook collectieve manieren om zonnepanelen te plaatsen op het gedeelde dak, óf op een dak van een gebouw in jouw buurt.

Tijdens één van onze netwerkbijeenkomst merkten we dat er veel vragen zijn rondom zonnepanelen. In deze blog geven we daar antwoord op. Heb jij een vraag over zonnepanelen? Stuur ons dan een e-mail

Haagse zonnepanelen

Zelf zonnepanelen op je eigen dak plaatsen

Is er in Den Haag subsidie voor zonnepanelen?

Nee. Een subsidie voor zonnepanelen ligt ook niet in de lijn der verwachting omdat zonnepanelen naast heel duurzaam inmiddels ook zonder subsidie een rendabele investering zijn. De subsidies die de gemeente verstrekt veranderen geregeld. Een overzicht van de laatste subsidies en regelingen van gemeente Den Haag vind je op duurzamestad.denhaag.nl.

Voor zonnewarmte (zonnecollectoren en een zonneboiler) is overigens wel landelijke subsidie beschikbaar, de ISDE-subsidie.

Alle subsidies op een rijtje

Er zijn ook andere subsidieverstrekkers. Hier delen we alle huidige subsidies.

Is er verschil in kwaliteit en efficiëntie tussen zonnepanelen?

Ja, er is wel degelijk verschil tussen zonnepanelen in kwaliteit en efficiëntie. Het is daarom goed om je in te lezen voordat je zonnepanelen aanschaft. Lees hier meer over de keuzes die er te maken zijn als je zonnepanelen wilt aanschaffen en waar je nog meer aan moet denken.

Waar kan je in Den Haag terecht voor technisch advies?

Wil je in Den Haag advies bij de aankoop van zonnepanelen? Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies. Daarnaast kan je voor tips ook terecht bij een energiecoach uit jouw wijk. Die kent de buurt en weet wat past bij het soort woning waar je in woont.

Is het nog zinvol om te salderen?

Salderen betekent dat de energie die je hebt opgewekt met zonnepanelen wordt verrekend met de verbruikte stroom. Als er meer energie is opgewekt dan dat je hebt verbruikt, dat wordt dit terug geleverd aan de energieleverancier, waarvoor je een vergoeding krijgt. Dat maakt het plaatsen van zonnepanelen ook financieel aantrekkelijk, omdat er je er geld mee bespaart en soms zelfs verdient.

Dit is een regeling van de overheid, die vanaf 2025 wordt afgebouwd.

Waar vraag je een vergunning aan?

Een vergunning voor zonnepanelen is meestal niet nodig. Maar als je in een monument of rijk beschermd stadsgezicht woont, dan heb je wel een vergunning nodig. Lees er hier meer over.

Welke lokale ondernemers zijn er die zonnepanelen plaatsen?

Dit zijn enkele lokale ondernemers die zonnepanelen plaatsen in Den Haag:

Zonnepanelen op je dak plaatsen met een VvE

Als je lid bent van een VvE kunnen jullie op het gezamenlijke dak zonnepanelen laten plaatsen. Dat is een ander proces waar meer bij komt kijken dan wanneer je een eigen dak hebt. Op de website van Milieucentraal vind je een handig stappenplan.

Wil je zonnepanelen met je VvE maar zit er onvoldoende geld in de kas? Dan kun je geld voor deze zonnepanelen maar ook andere isolatie- en duurzaamheidsmaatregelen lenen via het Haags duurzaamheidsfonds voor VvE’s. Dit is alleen voor VvE’s met 8 of minder appartementen, grote VvE’s kunnen terecht bij het landelijk fonds.

Wat zijn de juridische haken en ogen waar je rekening mee moet houden?

De VvE-balie van de gemeente helpt eigenaren van appartementen met gratis advies en begeleiding. Ze geven ook advies over het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen.

Wat is de VvE-actie van gemeente Den Haag?

Gemeente Den Haag steunt VvE’s die willen verduurzamen. In 2021 biedt gemeente Den Haag Maatwerkadvies voor grote VvE’s en een duurzaamheidsfonds voor kleine Vve’s.

Financiering aanvragen bij het Klimaatfonds

Via het Klimaatfonds kunnen VvE's en andere stichtingen en verenigingen aanspraak doen op financiering voor zonnepanelen. Per ton CO2 dat met de zonnepanelen in 15 jaar bespaard wordt ontvang je (maximaal) € 15,- aan financiering.

Coöperatieve zonnepanelenprojecten in Den Haag

Bij een coöperatief zonnepanelenproject investeer je samen met andere bewoners in zonnepanelen, die op een groot dak in de buurt komen te liggen. Er zijn in Den Haag steeds meer van deze energiecoöperaties.

Energiecoöperaties in Den Haag

Wat zijn de voordelen van een energiecoöperatie?

  • Je hebt geen eigen dak nodig
  • Je kan ook investeren in een klein aantal zonnepanelen
  • Je deelt de installatiekosten
  • Het is ook mogelijk voor huurders

Wat is een postcoderoosregeling?

Met de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de ‘Postcoderoosregeling’ genoemd, krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting op zijn of haar energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Door deze landelijke regeling van de overheid kunnen inwoners van een wijk of dorp met elkaar op een financieel rendabele manier aan de slag met lokaal en duurzame energie.

Het Jaar van het Dak

2021 is het Jaar van het Dak in Den Haag! In een jaar tijd willen we in Den Haag zoveel mogelijk daken verduurzamen door middel van zonnepanelen of beplanting. Lees hier wat de gemeente doet.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht