Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Subsidie Provincie Zuid-Holland voor campagne goed instellen cv-installaties

Samen met 10 bewonersinitiatieven start Duurzaam Den Haag een campagne om het instellen van de cv-installatie breed onder de aandacht te brengen.

Deel pagina:

Subsidie Provincie Zuid-Holland voor campagne goed instellen cv-installaties

Door het goed instellen van de cv-installatie dat ook ‘waterzijdig inregelen’ wordt genoemd, kan wel 10% tot 20% energie worden bespaard. De provincie Zuid-Holland draagt bij om lokale initiatieven te helpen dan deze campagne verder uit te voeren. Gemeente Den Haag helpt bij de scholing van installateurs en biedt bewoners een voucher van 75 euro aan om bij een installateur een offerte uit te laten brengen.

Reinder Boon, projectleider Duurzaam Den Haag: ‘Onderdeel van de campagne is het goed instellen van de CV installatie bij 200 tot 400 woningen per buurt. En we willen graag financiële drempels voor eigenaren weghalen. Een Esco (Energy Service Company) kan dan een oplossing zijn. Ik ben dan ook erg blij met de provinciale financiële steun. Daarmee kunnen we een flinke stap in de energietransitie van Den Haag zetten.’

Annelies van Ewijk, Manager Programma Energietransitie bij de provincie Zuid-Holland: ‘Dit initiatief zet vol in op besparing van warmte, de grootste post in elk huishouden op de energierekening. En dus wordt niet alleen jouw energierekening er beter van, het betekent ook grote winst voor de energietransitie waar we met zijn allen voor staan. Besparen is dan wel niet zo sexy, maar het is heel simpel: wat je niet verstookt hoef je ook niet op te wekken.’

Inregelen Haagse CV-installaties 

Het instellen van de cv-ketel en de radiatoren van de cv-installatie wordt 'waterzijdig inregelen' genoemd. Als dit gedaan is stroomt door alle radiatoren precies de juiste hoeveelheid warm water op de juiste temperatuur die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen. Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Dat kan nog steeds, en is een erg goed idee. Maar vrijwel geen installatiebedrijf biedt dit nog spontaan aan. Waarschijnlijk uit angst om als 'duur' gezien te worden, want het kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise. 

Bij het gros van de woningen is daarom de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit geldt ook voor nieuwbouw, met nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Volgens normeninstituut NEN wordt door alle slecht ingeregelde installaties jaarlijks het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.  Voor de voucher komt er een installateur langs bij u thuis die specifiek bekijkt wat de mogelijkheden zijn om het huis waterzijdig in te regelen en hiervoor een offerte maakt.  Tegelijkertijd zet hij de boventempertuur van de ketel, wanneer mogelijk al op 70 graden, waardoor er tegelijkertijd energie wordt bespaard.  Hierdoor neemt overigens de opwarmtijd van de installatie wel wat toe

Besparing van 10% tot 20%  

Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik met 10% tot soms wel 20% daalt. Door de betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorg je er bovendien voor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis. 

Buurtaanpak

Er hebben zich al een flink aantal bewonersinitiatieven gemeld om met elkaar een bewustwordingscampagne voor energie besparen met lokale inzet te ontwikkelen en uit te voeren. Er is nog ruimte voor een beperkt aantal buurten.

Meer blog

De burgemeester deed mee met een buurtwandeling van buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark

De burgemeester deed mee met een buurtwandeling van buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark

Burgemeester Jan van Zanen heeft op uitnodiging van Duurzaam Den Haag meegedaan met een wandeling...

Lees verder
Directeur Heleen Weening wil graag autodelen in Bohemen en Meer en Bos

Directeur Heleen Weening wil graag autodelen in Bohemen en Meer en Bos

Wil je meer weten over autodelen? Kom naar de autodeelinformatieavond op dinsdag 26 oktober om...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht