Groen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Draag jij ook bij aan een fijne plek voor vlinders, vogels en insecten?

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Wil jij ervoor zorgen dat het weer beter gaat met de insecten? Dat is makkelijker dan je denkt. Je hoeft er namelijk niets voor te doen. Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het van belang om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron, geef die een kans om te groeien. Je kunt tot tien keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien, maar slechts om de 3 à 4 weken.

Meedoen in je eigen tuin

Zelf aan de slag met 'Maai Mei Niet'? Je kan je gazon aanmelden via de website en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei jouw bloemen en kruiden in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door. Zo kan de organisatie jouw nectarscore berekenen. Met al deze resultaten weten we na deze maand wat er groeit in de Nederlandse tuinen én hoeveel extra bijen we helpen overleven.

Maaitips

Goed nieuws! Je bereikt het meest door minder te doen. Wil je graag meedoen en (gedeeltelijk) minder maaien? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  1. Kies de juiste maaiplek: Kies een plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte).
  2. Maai creatief: Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.
  3. Vermijd pesticiden en bemest niet: Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Als je niet bemest zal de groei van je gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen.
  4. Speel met de lengte van je gras: Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming. En dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar je loopt en maai de andere stukken minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.
  5. Zaai in het voorjaar een biodivers zadenmengsel: Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten. Of nog beter: doe het allebei! Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan en kunnen ze zich verder verspreiden door de tuin. Belangrijk is om dan wel gifvrije zaden te gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld online kopen.
  6. Plant in het najaard bloembollen: Plant in het najaar gifvrije bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Die bloeien in het vroege voorjaar en bieden voedsel aan hommels. Dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld voor je gaat maaien.

Maai Mei Niet Nederland is een initiatief van de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek, in navolging van het succesvolle initiatief Maai Mei Niet in België door Knack.

Tekst op basis van Stichting Steenbreek
Foto: Sjon.nl

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: communicatie met bewonersgroepen en de buurt Laak Centraal
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht