Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 14 mrt. 2020

Eerste actie Operatie Steenbreek van 2020 levert ruim 600 stenen op

Deel pagina:

Eerste actie Operatie Steenbreek van 2020 levert ruim 600 stenen op

Het is een feit: De eerste actie van Operatie Steenbreek 2020 is geweest! Er werden ruim 600 tegels ingeleverd. Mensen kwamen op de fiets, met de auto of zelfs met een verhuisbus de tegels afleveren in Bezuidenhout. Allemaal mensen die de actie en het mooie weer hebben aangegrepen om wat meer groen in de tuin te brengen. Dat is mooi, want het onttegelen in Den Haag is hard nodig:

Het is gewoon heel belangrijk dat er meer groen komt. Zeker met de hittestress in de zomer hebben we meer koele plekjes nodig. Groen in de stad draagt daar aan bij. Het is ook heel goed voor de afwatering. Het water kan veel makkelijker weg als er minder tegels zijn. En natuurlijk is goed voor insecten, maar ook voor mensen. Planten zijn goed tegen stress. Projectleider Edwin Cornelissen Operatie Steenbreek

Veel enthousiasme

Het aanbod van vaste planten kon op veel enthousiasme rekenen. De lavendel was in trek, want ‘dat ruikt in de zomer naar vakantie.' Ook de bloeiende klaver viel in de smaak, want ‘daar komen van die leuke hommeltjes op af’.   

Ik heb tegels uit de voortuin ingeleverd. Het is een hele warme plek, dus ik heb ze geruild voor planten die goed tegen de zon kunnen. Ik neem nu bijvoorbeeld een potje tijm mee om daar neer te zetten. Vind ik sowieso een heel leuk idee, om daar wat meer kruiden neer te zetten. Nu hopen dat het morgen iets beter weer is, dan kan ik ze lekker neer gaan zetten.” Esther, bewoner van de Bleyenburgstraat

Corona-maatregelen

Vorig jaar was de eerste actie ook een groot succes. Toen werden er 1750 tegels ingeleverd bij het Koningsplein. Dit jaar was de situatie natuurlijk iets anders vanwege het Coronavirus. Er waren voorzorgsmaatregelen genomen volgens de RIVM-richtlijnen: geen handen schudden en afstand houden van elkaar. Ook kwam iedereen netjes verspreid over de middag, zodat er nooit meer dan 5 mensen bij elkaar waren op het terrein. Op deze manier is het toch gelukt om meer dan 600 tegels in de container te gooien. 

Operatie Steenbreek

De eerst volgende Operatie Steenbreek actie staat gepland op 19 april. Vanwege de Dan wordt er een vergroenings-actie gehouden door Laak Bloeit, waar Operatie Steenbreek aan bijdraagt. Uiteraard onder voorbehoud vanwege de ontwikkeling met het Coronavirus. 

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne die de verstening van de stad tegengaat door acties te organiseren waarbij bewoners en bedrijven (tuin)tegels kunnen omruilen voor gratis planten. De Haagse campagne wordt uitgevoerd door stichting Duurzaam Den Haag in opdracht van gemeente Den Haag.

Meer informatie over groene tuinen en Operatie Steenbreek vind je op de website www.duurzaamdenhaag.nl en op Twitter, Facebook en Instagram.


Geschreven door:
Anouk Dehue
Anouk Dehue
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en ondersteuning van bewonersinitiatieven.”

Neem contact op met:
T 0646074434 | anouk@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht