Groen

We delen gratis bomen uit: ‘Hoe groener hoe beter’

Wethouder Robert Barker en Joris Wijsmuller planten bomen bij de Van Ostadeschool in de Schilderswijk

Het uitdelen van 2.100 gratis bomen is begonnen! Dit jaar vroegen stadsgenoten een recordaantal bomen aan, waarvan maar liefst 25 procent uit versteende wijken. De eerste vijf boompjes van de actie 'Bomen voor Den Haag' kregen een plek op het schoolplein van de Van Ostadeschool in de Schilderswijk.

Bomen voor de Van Ostadeschool in de Schilderswijk

“Hoe groener hoe beter”, zegt adjunct-directeur Jacqueline Arts van de basisschool. “De bomen brengen meer groen op het plein, geven spelende kinderen koelte en schaduw in de zomer en helpen tegen wateroverlast. Als het regent kun je hier bijna zwemmen. Ook willen we kinderen en ouders bewust maken dat groen een toevoeging is voor de buurt.”

Zij vindt het belangrijk dat haar leerlingen ‘de seizoenen leren zien’. “Als je in een versteende wijk in een stad opgroeit, leef je minder met seizoenswisselingen. Het is mooi dat onze kinderen kunnen ervaren dat de natuur door het jaar heen verandert”, zegt Jacqueline.

Schone lucht

Samen met de leerlingraad plant zij de eerste boom op het schoolplein. Dat doen zij met wethouder Robert Barker van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. “We zijn blij dat er meer bomen komen, want het is goed voor de natuur en de zuurstof. Bomen halen CO2 uit de lucht”, zegt Houda (9). “Die vieze lucht komt van auto’s en fabrieken. Zonder bomen zouden we eigenlijk niet kunnen leven”, weet Noah (8). “En ze maken ons plein gezelliger”, zegt Ines.

Groene stad

Dit jaar zijn 2.100 bomen aangevraagd, veertig procent meer dan in 2022. “Dat er zoveel bomen zijn aangevraagd, geeft aan dat mensen graag willen bijdragen aan een groene stad. Mens en dier zijn gelukkig in een stad met veel bomen. Vooral in versteende wijken zijn bomen hard nodig. Laten we Den Haag daarom samen verder vergroenen”, zegt Robert Barker.

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag ziet ‘elk jaar meer betrokkenheid van bewoners bij het vergroenen van de stad’. “Dat merken we ook aan het groeiend aantal vrijwilligers dat wil helpen bij het planten van bomen. Dat doen we bij kwetsbare bewoners die het zelf niet kunnen doordat ze slecht ter been of op leeftijd zijn. Het is de kracht van onze community!”

Mooi cadeau

De komende weken leveren zes ploegen van het Haagse Groenbedrijf de bomen bij stadsgenoten af. Danny en Rick brengen zo’n veertig bomen per dag weg met een boompaal, boomband, dertig liter aarde en een instructie voor het planten en verzorgen van de boom. “De reacties zijn heel leuk. Zo’n boom is echt een mooi cadeau. Mensen zijn er blij mee”, zegt Danny. ​​​​​​​Topfavoriet bij bewoners is de najaarsappel elstar.

Marco van Rikxoort uit Bezuidenhout vroeg namens de VvE een sierkers aan voor de gezamenlijke achtertuin van het appartementencomplex. “We willen meer groen rond ons gebouw. Langs het pand komt een lange geveltuin en in de achtertuin planten we deze sierkers. In de zomer hebben we last van de hitte. Dat willen we met meer groen bestrijden. Deze boom gaat daarbij helpen.”

Waarom de actie ‘Bomen voor Den Haag’?

De actie Bomen voor Den Haag vindt voor het derde jaar plaats en is een samenwerking tussen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag. Doel is om de stad groener te maken en het bladerdak tot 2030 met vijf procent te vergroten. Kortom: Meer blad voor de stad, want hoe groter het bladerdak, hoe groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig en gezond

Volgend jaar weer!

Heb je de actie gemist? Geen probleem! Ook volgend jaar delen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag weer gratis bomen uit. Mis de actie niet en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door Merijn Grieken voor Het Haagse Groen

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: Jong Duurzaam Den Haag, Bomen voor Den Haag en de buurt Laak Centraal.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht