Energie besparen

Velimirs woning in Laak ging van energielabel G naar A

Het eerste energieneutrale huis in Laak, dat is zijn grote wens!

Velimir Jelovic woont met zijn vrouw en vier kinderen in een bovenhuis in Laak. Velimir heeft de afgelopen jaren gebouwd aan de toekomst en zijn huis flink aangepakt. Dat werpt nu zijn vruchten af! Het bovenhuis uit 1937 is van het standaard energielabel G naar A gegaan en de energie- en gasrekening ging van 250 euro naar 40 euro per maand. Hoe Velimir dat deed? Low budget, mét lening en innovatief denken! Nu is hij klaar om heel Den Haag aan de slimme stadstoepassingen te krijgen met zijn nieuwe bedrijf: Smart City Design.

Als je de straat van Velimir in Laak inrijdt is het niet moeilijk te raden waar Velimir woont. Boven op zijn dak liggen de zonnepanelen te glimmen in de zon. De enige zonnepanelen in de straat. Velimir: ‘Er zijn hier in Laak nog niet veel huizen met zonnepanelen, alleen de buurman een straat verder heeft er een paar.’ En dat was dan ook de reden waarom we graag met Velimir wilden praten. Hij is een mooi voorbeeld om te laten zien dat je niet in de Vogelwijk hoeft te wonen om zonnepanelen op je dak te hebben liggen.

Velimir komt uit Kroatië, maar woont al sinds 1994 in Nederland en vanaf 2002 in Laak. In 2016 besloot hij zijn bovenhuis in Laak te gaan verduurzamen. Waarom? Velimir is geïnteresseerd in zonne-energie en techniek en hij wilde zijn energie- en gasrekening omlaag hebben. Stap voor stap verduurzaamde hij zijn huis.

Stap 1: alle gloeilampen in huis vervangen door ledverlichting

‘Maar waar begin je?’, is vaak de vraag die mensen zichzelf stellen als ze naar hun eigen huis of situatie kijken. Velimir vertelt: ‘Ik ben begonnen met alle gloeilampen in huis te vervangen voor ledverlichting. Led trekt 70% minder energie dan gloeilampen. Mensen denken vaak verkeerd. 'Ja, maar het is maar een lampje!' Maar dat lampje trekt 50 watt, dat is 50 watt per uur! Als je dan alle lampjes bij elkaar optelt ben je zo veel energie en dus geld kwijt…. voor niks!’ Ook plaatste hij bewegingsmelders in de overloop, badkamer en toilet. ‘Als mijn kinderen klaar zijn met door het huis rennen gaat de verlichting automatisch uit.’ Daarnaast kwamen er vier stuks tweedehands zonnepanelen op zijn dak, die hij zelf installeerde.

Stap 2: besparen en doorpakken

Velimir liet na de vervanging van zijn verlichting zijn tarief voor gas en elektriciteit op hetzelfde bedrag staan (€ 250,- per maand) en wachtte een jaar. ‘We kregen € 700,- terug van het energiebedrijf!’ Met deze besparing, en een klein beetje eigen geld, kocht Velimir een nieuwe én zuinige cv-ketel. Weer een jaar later kreeg hij € 900,- terug! Daarna is hij zijn tarief gaan verlagen: ‘Van € 250,- per maand ging ik naar € 100,- per maand aan energie- en gaskosten.’ Een besparing van €1800,- per jaar.

Stap 3: lening voor zonnepanelen en isolatie

Voor het grote werk, het plaatsen van isolatie en zonnepanelen, had de besparing nog niet voldoende opgeleverd. Daarom sloot Velimir een lening af van € 15.000,- via het Nationaal Warmtefonds, waar je met een hele lage rente kan lenen voor je duurzame verbouwing. Hij isoleerde zijn huis volledig van voor tot achteren en van boven (dakisolatie) tot beneden (vloerisolatie). Alle ramen werden vervangen met kunststof kozijnen en kregen trippelglas. De houten, tochtige voordeur werd vervangen door een nieuwe deur van 42 minimeter dik, anti-inbraak en met isolatie én triple glas!

Die winter voelden Velimir en zijn vrouw meteen het verschil: ‘Vroeger was het in onze gang beneden super koud en tijdens de verbouwing dacht ik nog: moet ik daar een verwarming plaatsen?’ Maar die verwarming bleek niet nodig. ‘Het was de eerste winter meteen al warm in de gang, dankzij de isolerende deur!’

De verbouwing was een hele klus en kostte ook aanzienlijk veel geld! Daarom besloot Velimir een bedrijf uit Kroatië in te huren. Zij kwamen met hun monteurs naar Nederland voor het meten en het plaatsen. De productie van de spullen gebeurde in de fabriek in Kroatië. Totale kosten voor het maken en plaatsen van de triple glas, de kunststofkozijnen en voordeur: €10.500,-.

Velimir kocht nog een set van twaalf zonnepanelen en installeerde deze op zijn dak. Na de verbouwing gingen zijn vaste kosten voor gas en licht naar zo’n €40,- per maand. Met deze besparing betaalt hij zijn lening af.

Inmiddels zijn de tweedehands zonnepanelen vervangen door nieuwe zonnepanelen. En die tweedehands zonnepanelen? Die zijn zeker niet weggegooid! Die hangen nu bij zijn moeder thuis in Kroatië.

Stap 4: wonen zonder aardgas

In de toekomst hoopt hij nog meer zonnepanelen te kunnen aanschaffen zodat hij zijn huis elektrisch kan verwarmen. Velimir gaat voor een volledig energieneutraal huis: ‘Dat hoop ik ook als eerste in het Laakkwartier te bereiken!’ Echter is dit financieel nu nog niet haalbaar.

Wel probeert hij nu zo min mogelijk gas te gebruiken, bijvoorbeeld door een kleine, elektrische waterboiler in zijn keuken die direct gekoppeld is aan de kraan. Ook heeft hij zijn gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat. Velimir: ‘Dat kost wel meer stroom, maar dat hebben we toch gratis door de zonnepanelen!’

Smart City Design

Velimir is een man die houdt van de nieuwste technieken. In januari is hij een nieuwe afdeling gestart binnen zijn bedrijf VMJ Lighting: Smart City Design. De nieuwste technieken in alledaagse voorwerpen: een solarbankje met oplaadpunt voor je telefoon, een wifi-hotspot en digitale stadsinfo. Of slimme prullenbakken, die zelf aangeven als ze vol zitten en met een automatische pers. Allemaal gevoed met zonnepanelen, want volgens Velimir is dat dé toekomst: volle bak zonne-energie, overal.

Tips van Velimir

  • Let op: als je zelf aan de slag gaat en alles zelf doet, heb je soms geen recht op subsidies. Velimir: ‘Ik heb geen gebruik gemaakt van subsidies. Ik was nalatig, maar ik had ook moeite met de taalvaardigheid.’ Velimir roept de gemeente dan ook op om mensen met een niet-Nederlandse afkomst beter te ondersteunen met subsidieaanvragen.
  • Velimir: ‘Ik adviseer iedereen die zonnepanelen wilt aanschaffen: kies bewust voor meer panelen dan dat je nodig hebt. Benut de ruimte op je dak volledig! Want alles wat je meer produceert lever je terug aan het net en kan je laten verrekenen met je gasverbruik en transportkosten. Ook kan je een elektrische kachel kopen om zo je huis te verwarmen.
Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: onze stadsgesprekken, Haags Klimaatakkoord, communicatie en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht